Кметът на Кричим към перущенци: Вече 148 години носите спомените за достойните дела на вашите предци

Автор: Plovdiv Now 3895
Кметът на Кричим към перущенци: Вече 148 години носите спомените за достойните дела на вашите предци
Кметът на община Кричим - Атанас Калчев поздрави кмета на община Перущица Николай Баков, председателя на Общински съвет Константин Витанов и всички жители на града по случай честването на 148 години от Априлската епопея.
 
"В тези славни за Вас дати от календара, са вплетени минало и настояще, възрожденски дух, пословичния героизъм и самоотверженост на перущенци. Гордейте се, че вече 148 години носите спомените за достойните дела на Вашите предци. В празничните за Вас дни бъдете заедно, заедно бъдете и за напред, защото единството ще Ви укрепи, за да продължите да работите за едно по-добро бъдеще на Вашият град. Поклон пред паметта и подвига на героите!", гласи празничното послание на Атанас Калчев.
 
Припомняме, че Априлската епопея даде почетно място на Перущица в българската история. Градът се превърна в паметник на безсмъртието, пред който се покланят признателните българи и изумените чужденци. В този град през 1876 година се чу най-мощният глас за свобода, който Европа беше чувала – мъже избиха жените и децата си, а после и себе си, за да не бъдат роби. Този миг от Априлското въстание е изумителен по своята сила. В църквата „Св. Архангел Михаил“ умират 347 свободни българи, притиснати от башибозука на Адил Ага. След седемдневна битка Перущица е по-свободна отвсякога. Европа и светът са смълчани от подвига на Кочо Честеменски, Спас Гинев, Иван Хаджитлиев.

 

По повод 20-годишнината на Априлското въстание, през 1896 година се създава перущинският комитет „27 априлий“, който има задачата да „въздигне паметник на мъченически загиналите за свободата на България през 1876 година перущенци”, а и да пази тяхното дело. След Априлското въстание костите на героите са погребани извън пределите на някогашна Перущица. С решение на комитета „27 априлий“ и общинската управа костите на априлци са върнати в църквата „Св. Архангел Михаил“. Градът е освободен от османско владичество на 3 януари 1878 година. Стогодишнината от Освобождението е отбелязана с „Паметник на трите поколения“, издигнат на хълма „Власевица“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина