Кметът на Кричим издаде заповеди на местно ниво за ограничаване на COVID-19

Автор: Plovdiv Now 18069
Кметът на Кричим издаде заповеди на местно ниво за ограничаване на COVID-19
Кметът на община Кричим - Атанас Калчев, издаде заповеди на местно ниво, съобразени със разпорежданията на Здравния министър от 19 октомври тази година за новите противоепидемични мерки.
 
Новите заповеди на градоначалника касаят конкретно служителите и работниците в администрацията на Община Кричим. Създадена е необходимата организация и пропусквателен режим за достъп до работните места чрез извършване на проверка за наличието на поне 1 от необходимите документи, изрично посочени в заповедта на министъра - зелен сертификат за ваксинирани и преболедували или отрицателен резултат от проведено до 72 съответно 48 часа изследване.
 
Кметът Атанас Калчев взема тези мерки, като се съобразява с вменените му по силата на Закона за здравето и Закона за местното самоуправление и местната администрация задължения по отношение опазване живота и здравето на населението.
 
Причината е фактът, че пандемията COVID-19, която завладя света, набира все по-голяма опустошителна сила и у нас, и за най-голямо съжаление държим първенството в черния списък на загиналите в тази биологична война.
 
 
Ето как мотивира градоначалникът решението си за новите мерки в Общината: 
 
"На фона на тази изключително притеснителна ситуация, укоримо е поведението на голяма част от жителите на Кричим, които демонстративно отказват да изпълняват въведените по силата на Закона за здравето и заповедите на министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки. Последната такава заповед на министъра от 19.10.2021г. дава възможност въведените противоепидемични мерки да не се прилагат, ако 100% от персонала или лицата в даден обект/мероприятие са ваксинирани, преболедували или разполагат с отрицателен резултат от проведено до 72 съответно 48 часа изследване.
 
В тази връзка и като се съобразявам с вменените ми по силата на Закона за здравето и Закона за местното самоуправление и местната администрация задължения по отношение опазване живота и здравето на населението, съм издал съобразно компетенциите ми като кмет на община необходимите за целта заповеди, които следва да бъдат изпълнявани. Конкретно по отношение на служителите и работниците в администрацията е създадена необходимата организация и пропусквателен режим за достъп до работните места чрез извършване на проверка за наличието на поне 1 от необходимите документи, изрично посочени в заповедта на министъра от 19.10.2021 г.
 
По всяка вероятност ще има опити за съпротива и саботаж на въведените задължителни изисквания, но всеки следва да е наясно, че мерките са задължителни за всички, независимо дали заповедта на министъра е закъсняла, дискриминационна, разделяща и т.н. други определения и тълкувания, и следва да се изпълнява, още повече при наличието на дадени 3 възможни варианта. За тези, които категорично отхвърлят и 3-те варианта, следва да имат пред вид, че спрямо тях ще бъдат приложени административните мерки по смисъла на Кодекса на труда и Закона за държавния служител, още повече че за 2021 год. се създадоха и законови предпоставки до 90 дни неплатен отпуск да се зачитат за трудов стаж.
 
Не може да очакваме и да вменяваме задължение, че само държавата е длъжна да се грижи за нашето здраве, а ние самите да не го правим, дори напротив – да се оставяме в ръцете на съдбата и каквото дойде… Всички ние заедно и всеки един по отделно е длъжен да се грижи за собственото си здраве и това на околните, защото само така ще оцелеем в тази битка, която водим с пандемията COVID-19.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина