Кмет от Пловдивско алармира: Едни и същи еколози ни тероризират с фалшиви сигнали

Автор: Деница Лещева 10615
Кмет от Пловдивско алармира: Едни и същи еколози ни тероризират с фалшиви сигнали

Кметът на Кричим Атанас Калчев изрази остро недоволство срещу постоянните сигнали за наредености в кариерата, намираща се в близост до село Куртово Конаре. Вчера там се е провела поредна проверка, на която са присъствали представители на Министерство на енергетиката и служителите на общините Кричим и Стамболийски. Няма констатирани нарушения, но сигналите не спират, споделя градоначалникът пред наш репортер. 

"Всички жалби са с един и същи текст и се подават от определени жители на Куртово Конаре. Целта е да се окаже натиск върху общините и отговорните институции, за да се прекрати концесията. Тук искам да отбележа, че целта е именно прекратяване на концесията, а не спиране на дейността на кариерата", сподели Калчев.

Сигналите били свързани с това, че не нямало съгласувана пътна връзка до кариерата от кметовете на Стамболийски и Кричим. 

"Пътят, минаващ през селото, е републикански", пояснява Калчев.

"На наша територия има мост, по който минават цистерни, за да пълнят вода за оросителната система на кариерата. Съоръжението е над Стара река и е обезопасено с парапети. Въпросният път минава през земеделски земи и няма нищо обща с републиканската мрежа - теренът е извън регулация, преминава се по полски пътища. Не знам за какво съгласуване може да става въпрос," допълва той.

Според жалбоподателите, по този път не трябвало да преминават големи камиони. Въпросната цистерна обаче тежи 2.5 тона, изтъква Калчев.

Концесионерът "Персенк Инвест" бил наел и терен на територията на община Кричим, за да може да спира камионите, които зареждат вода за оросителната система на кариерата. Самата концесия минава през Министерството на енергетиката.

"Опитите на някои хора да спрат концесията стигнаха дотам, че да искат от мен да премахна моста. Персенк имат разрешение за водовземане от Стара река. Респективно, ако мостът бъде премахнат, ще се отреже достъпът до реката. Следователно няма да има как да извършват оросяване. Целта е да се прекрати договорът именно на основание липса на оросителна система", разказва още Калчев. Той определя като несериозни опитите да се създаде напрежение, чрез постоянното ангажиране на общински администрации и отговорни институции. Според кмета това затормозява работата на общините, които и без това страдат от липса на човешки ресурс. 

Жителите на Куртово Конаре трябва да се чувстват най-добре с кариерата, коментира още кметът. Причината е немалката концесионна такса, половината от която отива в местната хазна. Тъй като по-голямата част от площта й се намира на територията на община Стамболийски, сумата никак не е малка, разкрива още той. 

Според Калчев натискът става все по-силен с наближаването на изборите. 

"Хората са едни и същи и вечно жалят екологичните оценки на проектите. Скрити са зад едни и същи организации. Не знам кой ги финансира и само предполагам кой е менторът им. Възможно е да са обвързани с някого от власта", предположи той. 

Екипът ни продължава да следи темата и е готов да публикува всички гледни точки.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина