Денис Исов от Кричим: Това е фарс! Водата от Въча се отклоняваше към частни електроцентрали

Автор: Виктория Петрова 29847
Денис Исов от Кричим: Това е фарс! Водата от Въча се отклоняваше към частни електроцентрали

„Аз видях как и накъде се отклонява водата, но днес тук документално нещата изглеждат пълен фарс. Водата се отклоняваше към Канал М-1, там има частни електроцентрали. Тук обаче никой не иска да говори за това“, това каза Денис Исов от Риболовно сдружение „Видрите“ – гр. Кричим.

Официалната версия на властите обаче е, че засушаването на Въча е причинено от спиране на водоподаването поради планов ремонт във ВЕЦ „Въча I” и действия, несъобразени с графика от страна на Напоителни системи. Заради ремонтните работи 6 часа нощем е имало изцяло преустановяване на дебита, а минимумът захранване с вода е 5 куб. м/сек 24 часа в денонощието. Тече административно производство срещу Напоителни системи и вероятно дружеството ще бъде санкционирано.

По думите на Денис през последните 3 години тече пълен произвол по отношение на действията в река Въча.

„Бракониери, копания, всички дейности по праговете – кой, каквото си иска прави. Тези неща се извършват по време на размножителния период на рибата. Никой не се съобразява с екосистемата“, категоричен е Исов от местното риболовно сдружение.

Той е подавал и десетки сигнали – на 112, ЯРА, Басейнова дирекция, РИОСВ, но по думите му резултат няма. А засушаването не е за първи път. Това беше признато и от властите по време на днешната междуинституционална среща в Областна управа – Пловдив.

„Възстановена е работата, а водата е пусната с нормалните си дебити. Оттук нататък ще следим ремонтите. Обсъждахме какви проблеми  има и дали може да възникне нова  авария. Също така обсъждахме и какви  компенсаторни  мерки ще бъдат взети за в бъдеще. През годините това много пъти е ставало като проблем. Със зам.-министъра  Красимир Живков разговаряхме и решихме да се направи хидроложко проучвате, за да може ако е нужно дъното да се профилира, да се изграждят нови прагове - дори при по-малко количество вода да се обезпечи водния обем и екосистемата в реката”, заяви областният управител Дани Каназирева.

„Моето лично мнение е, че до проблемите с водата и екосистемата в река Въча се стигна, заради несинхронизация между институциите. От Министерство на околната среда и водите променят графика, от Напоителни системи не спазват техния график. И от там идва цялата тази обърквация и липса на вода“, обясни Денис Исов.

Санитарният минимум на водното ниво в момента в осигурен. Има достатъчно количество вода в реката. Така в момента няма никакъв проблем за рибата.

Към този момент няма как да се определи точно колко е било количеството на рибата в река Въча в района на Кричим, тъй като след като водата бива пусната отново част от мъртвата риба се отнася надолу по течението.

Въпреки това обаче според местни нанесените щети от пресъхването на реката през последните 3 дни се равняват на смъртта на около 1/3 от рибата. Измрялата риба е основно от вида балканска пъстърва, която по думите на Денис за риболовците преставелява "нещо като религия".

„Няма как точно да се определи обемът на трагедията. През годините много хора и дружества са зарибявали реката,  но според мен около 20%-30% от рибата се затри. Голямо е количеството. От цялата ситуацията най-облагодетелствани бяха котките. Когато нямаше вода, имаше пир за котките“, допълни Денис Исов.

Мъжът бе категоричен, че местното риболовно сдружение няма да зарибява водоема, докато проблемите с водоподаването не бъдат решени кардионално. 

След срещата днес бе решено да бъде извършено хидроложко проучване, което ще има за цел първо да анализира дали предписанията за водния дебит са правилни и актуални, както и дали трябва да бъдат извършени други действия по коритото с цел осигуряване на константни минимални нива на водата във Въча.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина