260-годишен дъб расте в парка на двореца Кричим ВИДЕО + СНИМКИ

Автор: Деница Лещева 14144
260-годишен дъб расте в парка на двореца Кричим ВИДЕО + СНИМКИ

260-годишен дъб расте в парка на двореца Кричим. Редица други редки видове - бели тополи, секвои, магнолии и бамбук, уникалните езерата, зелените поляни и красивите постройки ще могат да бъдат видени от посетителите съвсем скоро. Както PlovdivNow.bg вече съобщи, до 2-3 месеца бившият царски чифлик ще бъде отворен за туристи, като в момента се изготвят маршрути за обикаляне на обекта.

„Местността около двореца Кричим е защитена местност с цел опазване на местообитания и популация на защитени видове, растения и животни, съхраняване на уникална лонгозна гора и забележителен ландшафт. Това е причината в началото на 20 век княз Фердинанд да хареса това място за ловен развъдник”, разказва Владимир Маринов, управителят на комплекса.  

През 1905 г. е построена първата сграда - Австрийската къща. После е засадена допълнителна растителност, заградена е земята и са внесени елени лопатари. Градинари оформят първоначално малък парк, които постепенно се разраства и днес е на площ около 2000 декара. Направени са пясъчни алеи и е засадена различна растителност, която е донесена от Италия. През всички сезони има цъфтящи растения. „Вечнозелената магнолия е посадена през 1936 г. Може би само магнолията в румънския кралски двор в Балчик е по-стара от нашата”, обяснява Маринов. Друго изключително интересно дърво в парка е европейската лиственица. Най-характерното за нея е, че е единственото иглолистно дърво в Европа, на което през есента игличките пожълтяват, а през зимата подобно на широколистните дървета окапват. Огромният проблем на гората обаче е съхненето, след като при изграждането на каскада Въча е паднало нивото на подпочвените води. Още тогава е изградена система от канали, която сега ще бъде ремонтирана и обновена, за да може да изпълнява функциите си.

Стотици красиви и екзотични растения се отглеждат и в цветната оранжерия на имението. От 13 години за тях се грижи Катерина Иванова, като поддържа колекция от царско време. Черен пипер, платицериум (еленски рога), бугенвилия, орхидеи, кактуси, христов венец, дърво на живота, столетник, фикуси привличат погледите. „Всяко цвете си иска своите грижи. Оросяват се, подкастрят се, пресаждат се. В оранжерията се поддържа минималната температура от 12 градуса. Опитвам се с всички да се справям – с един по-лесно, с други – по-трудно. Най-капризни са лисно-декоративните”, казва Катерина.

Миналата седмица на територията на ловната резиденция бяха пуснати 500 яребици от яребичното стопанство в Сливен. „Птиците са на 270 дни и са готови за възпроизводство. Смятам, че след 2-3 месеца тук трябва да има 500-600 нови яребици, реколта 2019 г.”, обясни инж. Борислав Бечев, управител на фирма „Сокол”. Заедно с яребиците, тук живеят фазани, а скоро ще бъдат възстановени и американските диви пуйки. Обособена е и дивечова ограда, в която има над 450 елена лопатари, 40 муфлона, сърни, 20 диви свине, диви котки, язовци, белки, бухали, сови, черни щъркели. Числеността на елените обаче е твърде голяма за наличната площ и по тази причина те ще бъдат разселени в други ловни стопанства в страната. Възможно е единични екземпляри да бъдат отстреляни. Идеята е в Кричим да останат максимум 150 лопатара. В същото време в резиденцията ще бъдат донесени елени от ловното стопанство на Студен кладенец. Това се прави с цел да се опресни кръвта им и да се подобри трофейното им качество. „Дивите свине трябва да бъдат отстранени, тъй като нанасят щети на парка, който е от красотите на обекта с разнообразна храстова и дървестна растителност”, посочи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

Всички постройки в чифлика са построени от Фердинанд. Само една е строена от Борис III като ловна. Но след раждането на Мария-Луиза, а след това и на Симеон, тя е превърната в къща на семейството, посещавана всяка пролет и есен. Дело е на архитект Йордан Севов - немски възпитаник, строил няколко от къщите на Кемал Ататюрк в Анкара. Сградата е на два етажа, всеки на площ от 750 квадрата. Има 55 помещения. В централната трапезария, наред с ценния кристал и порцелан, атракция представлява масата, на която могат да седнат 24 души. В двореца има киносалон, занималня за царските деца, а непосредствено до покоите на царя и царицата са и кабинетите им. Тук през 1943 година цар Борис III къса заповедта за депортирането на евреите от България.

Вижте подробности във ВИДЕОТО:

Кога дворецът "Кричим" ще се превърне в туристическа атракция - чуйте коментара на Дамян Дамянов:

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина