Жители на бедстващите села в Карлово протестират заради неспазени обещания

Автор: Plovdiv Now 5776
Жители на бедстващите села в Карлово протестират заради неспазени обещания

Жители на наводнените карловски села излязоха на граждански протест заради неспазени обещания. Тази сутрин те се събраха на Подбалканския път и блокираха движението. 

Причината за недоволството на живеещите  в селата Богдан, Каравелово и Слатина е заради обещания за възстановяване на инфраструктурата и пътищата в селата, които обещания до днешна дата не са изпълнени от институциите. 

До момента хората са получили по 375 лева еднократна помощ. Радват се повече на парите от даренията, които са получили.

"Искаме най-накрая да имаме реална помощ от държавата, а не само обещания. Средствата трябва да бъдат рапределени прозрачно и да знаем какво се случва", коментира пред Нова телевизия Ани Иванова.

"Аз получих само 20 тухли и то дарени от хора, а не от държавата", заяви друг протестиращ.

Протестиращите ще настояват за спешно и неотложно възстановяване на:

- Пътната инфраструктура и мостовите съоръжения както в засегнатите от бедствието села, така и на общинската пътна мрежа.

- Възстановяване на проводимостта и удълбочаване на деретата и реките в населените места - Богдан, Каравелово и Слатина, и на река Стряма в едно с укрепване на коритата им и разчистването на наносите в тях.

- Изграждане на укрепителни инженерни съоръжения на коритата в рамките на селата.
- Изграждане на предпазни диги за защита на обществени, стратегически, частни и земеделски имоти.

-Забрана на стопанската сеч във водосборите на поройните дерета над селата Богдан, Каравелово и Слатина и залесяване.

-Спешни мерки по разчистване на коритата на реките и деретата в горския фонд над селата от наноси и дървен материал.

-Забрана на работата на верижни машини в гората.

-Укрепване, възстановяване и изграждане на нови бари и водоукротяващи съоръжения в гората.

-Цялостна подмяна на старите водопроводи в засегнатите населени места.

-Спешно възстановяване на засегнатите и унищожените обществени сгради и съоръжения в засегнатите населени села.

-Възстановяване на уличното осветление.

-Поставяне на нови контейнери в засегнатите зони и редовното им сметоизвозване.

- Жителите настояват за информация как до тук са изразходени отпуснатите средства към община Карлово от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

-Жителите настояват за целия по-нататъшен процес по възстановяване да бъде максимално публичен, прозрачен и разумно разходващ обществените средства, предоставени за целта, което налага провеждане на обществени обсъждания и свеждане до гражданите на пълната информация за всички планирани действия предварително.

-Жителите настояват за предоставяне на информация дали приключиха разследванията относно причините, довели до бедствието, и какво те установиха.

-Жителите настояват за изработване на стратегия по възстановяването на цялата община от специалисти в областта в ясни срокове и в най-спешен порядък.

-Жителите настояват за информация - какви действия са проведени, предприети и се предвижда да се предприемат в горския фонд над с. Богдан, с. Каравелово и с. Слатина за защита и превенция от бъдещи бедствия.

-Жителите настояват за изготвяне и спазване на ясен график, финансиране и изпълнение на дейностите по нашите искания, включително със съдействието на населението.

-Жителите настояват за това да се разреши отново да се отпуска на населението суха маса дърва за битови нужди и да се поднови доброволческото залесяване на гората.

-Жителите настояват да се прекрати практиката да се работи на принципа: "Колективната отговорност" води до пълна безотговорност и възможност за злоупотреби.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина