Земеделците протестират и днес, блокират пътя Пловдив-Карлово

Автор: Plovdiv Now 5491
Земеделците протестират и днес, блокират пътя Пловдив-Карлово

И днес пореден ден на протести на земеделци в цялата страна в очакване на нови преговори с правителството.

Нова среща на протестиращите земеделски производители предстои в петък в Министерски съвет, след като последната им не доведе до желан резултат.

Протест ще има и в Пловдивско, очаква се фермерите да се съберат след 10 часа на кръговото кръстовище на Труд.

След три дни протести, резултати според земеделците няма. Разговорите им с премиера Денков и министъра на земеделието Вътев продължиха над 3 часа в сряда, но завършиха без подписване на предложения от властта меморандум.

Има и различия, и напрежение при отделните земеделски организации. Основното различие е относно искането за оставка на земеделския министър, което не се приема от някои организации и се определя като политическо.

Протестиращите земеделци искат преразглеждане на "Зелената сделка", защита на българското производство, компенсации на загубите от големия ценови срив на пазара, породен от вноса на евтина земеделска продукция от Украйна. От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба. Така протестите на земеделците продължават.

В демонстрациите се включват различни представители на сектора – от производители на картофи и животновъди до пчелари и зърнопроизводители.

Проведохме разговори с премиера, за съжаление от Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопрозводителите казаха, че не желаят да разговаряме заедно и решихме да разделим срещата, така че тя се проведе на два етапа, заяви Преслав Борисов от Български фермерски съюз.

Ние поставихме част от нашите искания за краткото време, което имаше. Разбрахме се с министъра на земеделието да дадем в писмен вид нашето желание. Всички искаме едно и също, така че не виждам разделение в исканията, добави Борисов.

Премиерът акад. Николай Денков беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба.

Макар данъчните декларации да са най-сигурният начин за доказване на печалби и загуби, кабинетът е готов да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част на справката от зърнопроизводителите се очаква да представят разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги свързани с производството.

Страните са се споразумели за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Министър Кирил Вътев заяви, че средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на министерството и на ДФ „Земеделие“ като няма да засегнат по никакъв начин средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина