Започват тържествата в Клисура в памет на Априлската епопея

Автор: Plovdiv Now 7448
Започват тържествата в Клисура в памет на Априлската епопея

Започват тържествата, посветени на 146-та годишнина от избухването на Априлското въстание в Клисура.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде официален гост на 1 май в града.

Събитията ще бъдат в два поредни дни - на 30 април и 1 май. Ще има панихида, литийно шествие, изложба, концерти, както и възстановка на паметните събития от 1876 година.

Клисура е един от най-значимите в исторически аспект градове за България. Градът се свързва преди всичко с Априлското въстание от 1876 година, където изиграва водеща роля. Роденият в Клисура революционер Никола Караджов лично донася в града „Кървавото писмо“ на Тодор Каблешков, което обявява началото на Априлското въстание.

Клисурската местност „Зли дол“ е своеобразен паметник на културата, запазил спомените за едно от най-страшните сражения на Априлското въстание, което градът губи в неравен бой срещу жестокия поробител и бива изцяло опожарен. На 26 април многоброен башибозук, събран от Стремската долина и Казанлъшко, воден от карловския феодал Тосун бей, обхваща в клещи Клисура. По-малобройните бранители-българи не удържат атаките на турците. Над 200 от селяните, които не успяват да избягат, са зверски изклани. Жертвите са предимно жени, деца и старци. Клисурци отстъпват махала по махала, в схватките загиват въстаници, а останалите заедно с населението се оттеглят в Копривщица. П. Волов се явява с отряд копривщенци. Той събира отстъпващи клисурски бойци и атакува турската орда в тил. Но проливният дъжд мокри барута на въстаниците и техните пушки не могат да стрелят. Панайот Волов е принуден да отстъпи в Копривщица.

Вижте подробности за събитията в приложения плакат:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина