Започват мащабни археологически проучвания край Карлово

Автор: Plovdiv Now 6411
Започват мащабни археологически проучвания край Карлово

Въпреки че на територията на община Карлово беше открито едно от най-старите находища на обработено злато - това в Дъбене, все още общината няма разработена археологическа карта. Това каза за RNews.bg зам.-кметът на Карлово Антон Минев. Като пример той посочи това, че до преди години, когато започва проучването около Куршум джамия, Карлово не е бил изследван от археологическа гледна точка.

Минев припомни, че през 2005 година Регионалният археологически музей в Пловдив започва проучване на един обект, който се намира на 3 км от село Васил Левски. То показва, че от древността, през така наречената класическа епоха (6-5 в. преди Христа), там е съществувала царска резиденция на някой от одриските царе. Според археолозите е запазена в много добър вид. Тогава поради ограничено финансиране, обектът бил проучен само частично.

Тази година решихме да подновим проучването, посочи пред медията Антон Минев. Общината вече е сключила договор с Регионалния археологически музей в Пловдив. В бюджета за 2018 година са заложени средства за финансиране на предварителни проучвания, а до края на тази година ще бъде направено геофизично измерване на обекта.

Това е само един първи етап от една мащабна инициатива. Имаме готовност от месец март догодина да започнат археологическите проучвания на обекта. Като идеята е след разкриването на целия обект, който по предварителни данни е разположен на около 40 дка, той да бъде консервиран и реставриран и да привлича туристи, каза още зам.-кметът Антон Минев.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина