Започна най-красивият празник в Карлово, Царицата на розите даде старт на розобера

Автор: Plovdiv Now 6479
Започна най-красивият празник в Карлово, Царицата на розите даде старт на розобера

С ритуала „Розобер“ в розовите градини край Карлово на 27 май започна традиционният празник на маслодайното цвете. Фолклорни състави и кукери поканиха с изпълненията си гостите на розобер. Антония Лалова - Царица на розата 2023, получи короната и властта от нейната предшественичка Миглена Мандраджиева. „Скъпи гости, добре дошли в розовите градини на моето царство - тук, където най-силно ще усетите чудодейното въздействие на кралицата на цветята - нейно величество Розата! Бъдете здрави, бъдете добри и нека е благословена земята на Карлово!“, пожела Антония.

Под звуците на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, на централния площад „20-ти юли“ дефилираха участниците в празничното шествие, водено от Царицата на розата, нейните подгласнички Тияна Манчева и Дани Илиева, малки асистентки – розички.

Приветствия отправиха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Празникът е една от традициите ни, която поддържаме с обич. За нас следват най-прекрасните, най-уханните дни, съчетали природната красота с красотата на Цариците на розата. Последните години не са леки за производителите и преработвателите на маслодайна роза. Въпреки това всички те работят здраво, не се плашат от трудностите. Днес, скъпи съграждани,  изказвам нашето уважение към тях. Тези хора заслужават нашата почит, аплодисменти за тях!“, каза кметът. Той връчи 24-каратовата златна роза на Царицата. Антония повели да бъде ден на радост и веселие. „Днес честваме един от най-ярките ни и красиви национални символи - българската маслодайна роза! На този ден почитаме и хората, които с труда си вдъхват живот на великолепните розови градини и съхраняват красивата традиция да се възхваляват с празник уникалното цвете. Да бъда тук с вас, да съм Царица на розата на красивия град Карлово е чест за мен! Скъпи гости и карловци, бъдете здрави, бъдете добри и нека е благословена земята на Карлово! Аз, Царицата на розата, ви благославям и пожелавам да бъде радост и веселие!  Да бъде празник!“, каза Антония.

Кукерски състави, певчески групи и фолклорни формации от Баня, Войнягово, Климент, Дъбене, Васил Левски, Ведраре, Сушица, Кърнаре, Христо Даново, Столетово, Климент, Горни Домлян, Бегунци, Каравелово, Военният духов оркестър, мажоретни формации, балетно студио „Гранд Фуете“ и танцово студио „Ла кукарача“, Вокална група „Карловойс”, Фолклорен ансамбъл “Розова долина” при Народно читалище “Васил  Левски-1861 г.” – Карлово участваха в богатата програма. Тя продължи с базар „Алея на розата“ в централната част на града и демонстрации на розоварене в Етнографски комплекс „Старинно Карлово” и в Историческия музей.

В 19:00 ч. в зрителната зала на читалището започха вечерната празнична програма с участието на Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада; изпълнителите Максим Ялнъзов и Виктория Асенова, рок формация „Сутура“ и група „Тангра“.

Стотици чуждестранни туристи от Франция, Испания, Япония, Италия, Белгия, Англия, Тайланд и Китай се насладиха на красивия празник.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина