Тежка нощ за жителите на Карловско, евакуацията продължава

Автор: Plovdiv Now 4503
Тежка нощ за жителите на Карловско, евакуацията продължава

Военни и сапьори ще проверят какво е състоянието около скъсания мост между селата Богдан и Каравелово. Очаква се те да пристигнат всеки момент. Водата в село Каравелово вече се е отекла, а след наводнението остават купища кал и наноси. 

През вчерашния ден 36 души са били евакуирани от наводнени къщи с лодки в село Каравелово. 

От другата страна на моста, където е село Богдан пожарникари и водолази са спасили 16 души, а десетки други са евакуирани с вертолет, пише TrafficNews.bg.

61-ва Стрямска механизирана бригада се включи в преодоляване на последствията от наводнението в община Карлово.

85 военнослужещи с 13 единици техника от 1-ви механизиран батальон, батальона за логистично осигуряване, щабният батальон и зенитно-ракетният дивизион, от състава на 61-ва механизирана бригада, се включиха както вчера, така и днес в преодоляване на последствията от наводненията в община Карлово.

Наводнението стана, след като река Татлъ Дере преля, а две диги на река Стряма се скъсаха. 

Националното следствие започна проверка защо това се е случило и по този начин още пет населени места останаха под вода.

В района на водосбора на река Стрямска са се изсипали над 190 литра на кв. м, което е довело и до тежките наводнения от петък. Разследва се обаче и дали има човешка вина.

Това обяви пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Продължавародължава евакуацията на хора от Богдан. С хеликоптери хората бяха снабдени с храна и необходимото да изкарат нощта. Част от хората са настанени в читалището на село Каравелово, съобщи още той.

Той посочи, че към момента няма данни за скъсана дига. Водосборният басейн е голям. Това е довело до покачване на вълната. Ще се провери дали извършената сеч в района също е причина за наводнението, каза още Демерджиев.

Първите евакуирани бяха спасени с летателна техника на Министерството на отбраната. Петнайсет души са в болници. Днес започва оглед на пострадалите къщи в село Богдан, посочи вътрешният министър и обясни, че част от евакуираните са в читалището село Каравелово. За тях са осигурени храна и лекарства.

В село Богдан все още има непроверени къщи, това ще стане след оттеглянето на водата. Няма загинали при бедствието, няма и сериозно пострадали, каза Демерджиев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина