Търсят еврофинансиране за ремонт на Евлогиевата вила

Автор: Plovdiv Now 4064
Търсят еврофинансиране за ремонт на Евлогиевата вила

Възстановяването на знаковата вила, дарена от Евлоги Георгиев, бе основен акцент по време на вчерашната среща на кмета на Карлово и вицепрезидента Илияна Йотов. Освен състоянието на вилата, двамата коментираха и Ботевата къща в украинското село Задунаевка.

За да стане възможно реставрирането на Евлогиевата вила, тя трябва да придобие статут на паметник на културата от национално значение. Условието е необходимо при кандидатстване с проекти по оперативните програми на ЕС след 2020 година. За цялостен ремонт и към настоящия момент се търси финансиране по различни програми и фондове, каза вицепрезидентът.

Кабаиванов съобщи, че български и френски специалисти са извършили обстоен оглед на сградата и имат готово предложение за нейното укрепване. Кметът увери, че ръководството на община Карлово ще осъществи също идеята за партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски”, чиято основна сграда е дарение от карловските братя Георгиеви.

Обсъдено бе превръщането в действащ български музей на къщата, в която е живял Христо Ботев в бесарабското село Задунаевка, пишат от Общината. В дома могат да бъдат изложени автентични експонати от българската история, култура и бит със съдействието на Национален музей „Христо Ботев”.

Вицепрезидентът и карловският кмет бяха единодушни, че това е особено важно за нашите сънародници в Украйна, които съхраняват традициите и обичаите ни до днес.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина