Талантливият Стоян от Карлово планира ново изобретение

Автор: Plovdiv Now 13471
Талантливият Стоян от Карлово планира ново изобретение

Увеличава се броят на болните от грип и остри респираторни заболявания. По данни на Здравното министерство към момента най-висока е заболеваемостта в областите Пазарджик, Шумен и Габрово. На този фон, ученик от Пловдив изработи софтуер, който ни помага да разберем дали сме заразени с грип, или COVID. Изобретението му ни сигнализира трябва ли да посетим и лекар.

17-годишният Стоян Ганчев е от Карлово. Ученик е в 11 клас в Математическата гимназия. Изобретението му наподобява гривна, която по всяко време следи и анализира някои от телесните параметри на човека.

„Следи нивото на кислород в кръвта, телесната температура и пулса. Ако има отклонения, то сигнализира чрез два светодиода. Това е едно устройство, което донякъде наподобява часовник. То има и два сензора – единият засича температурата, а другият телесната температура и нивото на кислород в кръвта. На база тези сензори имаме два модела за машинно обучение. Единият от тях е за здравословното състояние на човека. Имаме три възможни изхода – здрав, болен и критично болен. Вторият модел е за COVID-19”, поясни Стоян.

Устройството дава възможност веднага да разберем дали сме болни от грип, или сме се заразили с коронавирус. То обаче не може да поставя диагнози. „Тъй като ние не сме лекари, може да даваме препоръки на хората, които го използват – дали е необходимо да посетят лекар, или не. Това устройство може да бъде направено от всеки, тъй като е 3D принтирано. Цената му е около 50-60 лева, сравнено с други подобни устройства, е изключително евтино”, добави ученикът пред Нова телевизия.

За да може всеки сам да го изработи в домашни условия, съвсем скоро ученикът ще направи точните схеми на устройството и безплатно ще ги качи в интернет. С това изобретение той не само представи страната ни на световния форум в Мексико, но и спечели специалната награда на годишния конкурс за техническо творчество в Горна Оряховица. 

Следващата идея на Стоян е софтуер, който може да е в помощ на шофьорите. „Смятам да направя един модел, който засича сънливост. Това ще помогне на шофьори, които често заспиват зад волана и причиняват катастрофи. Но и при заболявания, които се идентифицират с това, че карат човека да заспива неволно”, каза той.

Стоян програмира с часове, но всеки ден успява да отдели и малко време за хобито си – тренира академично гребане. Мечтае да следва в чужбина, но вижда реализацията си в България.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина