СУ „Христо Проданов“ в Карлово празнува 40 години от подвига на своя патрон

Автор: Plovdiv Now 3629
СУ „Христо Проданов“ в Карлово празнува 40 години от подвига на своя патрон

Този месец се навършват 40 години от делото на Христо Проданов, първият българин покорил връх Еверест  през 1984 година.

Единственото училище носещо неговото име отбелязва този юбилей с богата програма, чиято кулминация е на 18 април със следните събития:

- 15:30 ч. - официално откриване на новата стена за катерене във физкултурния салон на СУ „Христо Проданов“, Карлово,  ул. „Скобелев“ N8.

- 18:30 ч. - възпоменателен юбилеен спектакъл в чест на Христо Проданов, гр. Карлово, пл. „20-ти юли“.

Новата стена за катерене е в резултат на съвместните усилия на ръководството и Училищното настоятелство на СУ „Христо Проданов“ да отбележат по достоен начин този юбилей. Така че да отговаря на постижението и саможертвата на Христо Проданов. Затова по инициатива на Настоятелството беше проведена съвместна благотворителна кампания за набиране на средства, чрез бяха събрани 20 хиляди лева. Сумата обаче не беше достатъчна защото стойността на съоръжението с прилежащата инфраструктура и екипировки е 89 хиляди лева.

Затова спортен клуб „Диамант“, който е единственият обучаващ в този спорт клуб в Карлово, подкрепи идеята и успешно кандидатства за останалите средства пред Министерството на младежта и спорта. Новата стена е с приблизителна височина 7 м. и дължина 10 м. Така възпитаниците на СУ „Христо Проданов“ – Карлово отново ще имат възможността да придобият основни умения за катерене и да продължат да поддържат наследството на своя патрон.

Христо Проданов е 13-ят човек в света, успял да стигне до върха на 20.04.1984 г. без кислороден апарат по най – трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Освен това е 1-ят човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и 4-ят човек направил това сам. Проданов загива при спускането от върха на 21 април. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина