Стават 115 години от завършването на паметника на Левски в Карлово

Автор: Plovdiv Now 17347
Стават 115 години от завършването на паметника на Левски в Карлово
През 2022 стават 115 години от завършването на паметника на Левски в Карлово, припомнят от Националния музей на Апостола в града.
 
Паметникът на Апостола в родния му град е издигнат в периода 1903-1907 г. Той е по проект на скулптура проф. Марин Василев. В началото на месец юни е монтиран на площада между двете църкви, а на 12 август специална комисия го приема окончателно.
На свое заседание на 9 юни комитетът по изграждането отчита, че паметникът е завършен, а във вестник „Просвета“, от 10 юни 1907 г. е публикуван следният текст:
 
„Ние съобщихме, че главната фигура за паметника на В. Левски пристигна в града ни. Сега съобщаваме на нашите читатели, че фигурата и другите релефи са поставени вече на местата си и в близко време комитета по въздигането на паметника ще се занимае с въпроса за неговото тържествено откриване.“
 
Монументът изобразява Левски в цял ръст с револвер в ръка и до него лъв. В долната част на пиедестала има три релефа: "Създаване на революционен комитет", "Залавянето на Левски", "Извеждане на карловски въстаници от конака". В гранита от трите страни на паметника са изписани имената на загиналите през 1877 г. в „Страшното“ карловци.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина