Спомени: Паметното честване на Априлската епопея в Клисура, което тази година няма как да се състои

Автор: Plovdiv Now 9240
Спомени: Паметното честване на Априлската епопея в Клисура, което тази година няма как да се състои

Клисура тази година няма да отбележи 144 години Априлска епопея. Честванено по традиция е на 1 май в града. Ето защо е уместно да си припомним емоциите от миналата година, когато празникът беше с участието на представителни формирования и военния духов оркестър от състава на 61 Стрямска механизирана бригада. В църквата „Свети Николай”, където са събрани костите на част от героите на Април, бе отслужена панихида в памет на клисурци, взели дейно участие в Априлското въстание. Лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай водеше възпоменанието. 

Официален гост на събитието бе президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България Румен Радев, който прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада и произнесе слово по повод честването.

„Клисура има своите седем дни на опиянение и страдание, на възторг и отчаяние. Клисура има своята Страстна седмица... С героизма на клисурци, с жертвите, с опожарения град, Клисура показа на българския народ и на света, че ние имаме право да бъдем свободни! Че България трябва да бъде свободна! Днес - 143 години след онези паметни и страшни дни, ние сме тук, за да почетем светлата памет на всички, които положиха живота си са свободата на Отечеството. Днес ние сме тук, за да си дадем кураж и сила за бъдещите изпитания, които очакват нашето Отечество. Да живее България!”, с тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се обърна към стотиците българи на площад „20-ти април“ в Клисура на 1 май през 2019.
       
В града на Боримечката бяха показани паметни моменти от Априлската епопея през 1876 година - обявяването на въстанието, изнасянето към позициите с гръмване на черешовото топче и погрома в града. Възстановката, най-старата и мащабна в страната, обедини над 120 местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция”.

Снимки: 61 Стрямска механизирана бригада

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина