След разговорите с Борисов: Кметовете недоволни от предложените промени в закона

Автор: Plovdiv Now 3754
След разговорите с Борисов: Кметовете недоволни от предложените промени в закона

Кметовете на малки населени места не одобряват предложените изменения в Закона за местното самоуправление. Според наместниците промените няма да доведат до финансова независимост от общините и до поемане на отговорност от общинските кметове при неизпълнение на бюджетите на кметствата. Това съобщи председателят на Националното сдружение на кметове на кметства Румен Стоянов, цитиран от Karlovopress.

"Нашето скромно мнение е, че тези изменения са изготвени набързо и няма да доведат до съществена промяна в отношенията между кметовете на кметства и кметовете на общини. Същественото е, че не се предлагат промени в закона за публичните финанси, който урежда реда за изготвяне, приемане, изпълнение и контрол на общинските бюджети", е записано в становището на кметските наместници. Според тях единственото добро решение е промяната, която ще даде възможност кметът или оправомощено от него лице да се включва в комисията от ЗОП при изпълнение на обекти, както и при съставяне на актове и протоколи по време на строителството.

Кметовете считат, че това е стъпка към прозрачност на избора на изпълнител, но кметството все пак ще разполага само с един глас в комисията, чиито решения се взимат с мнозинство. 

Спорна е и предвижданата промяна в чл. 68 на ЗМСА, коментира Румен Стоянов и допълни, че съгласно предлаганото изменение актовете за установяване на административните нарушения на кметовете на общини да се съставят от оправомощени от Общинския съвет длъжностни лица, не е добро решение, тъй като служителите в звено Общински съвет са част от общинската администрация. От това би следвало, че служители на общинска администрация трябва да съставят актове на кмета на общината за неизпълнение на задълженията му, свързани с бюджета. 

Като пример в становището кметовете дават с Общински съвет Карлово, в който няма звено за обслужване на съвета. Съветът се обслужва от едно лице, назначено на граждански договор, което не може да съставя актове за установяване на нарушения.

Припомняме, че дотук се стигна след среща на кметовете и премиера Бойко Борисов в началото на този месец. По време на срещата стана ясно, че измененията ще гарантират бюджетна рамка на всяко кметство, с която кметът на общината да е длъжен да се съобразява. 

На разговорите присъстваха и финансовият министър Владислав Горанов и шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Горанов обяви, че по темите, по които са се разбрали днес, могат да намерят решение до края на годината и да се ползват за 2019 г. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина