С приветствия и награди Карловската бригада отбеляза празника на Сухопътните войски

Автор: Plovdiv Now 11021
С приветствия и награди Карловската бригада отбеляза празника на Сухопътните войски
61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово и казанлък отбеляза днес тържествено празника на Сухопътните войски на Българската армия – 19 ноември.
 
С приветствено обръщение командирът бригаден генерал Деян Дешков изрази своята благодарност към личния състав за всеотдайността в ежедневната дейност, пожела им здраве и да продължават да служат с чест и достойнство.
 
Беше прочетен поздравителен адрес към личния състав на бригадата от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 61-ва механизирана бригада бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от бригадата, показали високи резултати в бойната подготовка, усърдие и професионализъм.
 
Историята на сухопътните войски започва още през 1878 г. с обнародването на указа на княз Александър Дондуков за създаване на Българската земска войска. През 1885 г. тя защитава Съединението на България. Навеки остават в българската историческа памет боевете при Видин, Гургулят, Сливница и Три уши. През Балканската и Междусъюзническата войни сухопътните войски превземат Одрин, самоотвержено се сражават при Люлебургаз, Лозенград, Булаир и завоя на река Черна.

През 1973 г. се формира Командване на Сухопътните войски, на което се вменява ръководството на подготовката, окомплектоването и развитието на сухопътните обединения, съединения и части.

През 1996 г. Командването на Сухопътните войски се реорганизира в Главен щаб на Сухопътните войски, като постепенно структурите на войските и силите преминават от армейско-дивизионна организация към корпусно-дивизионна и впоследствие – към корпусно-бригадна организация.

На 29 март 2004 г. България става член на НАТО.

Реформата за оптимизация и модернизация на войските и силите продължава. През юни 2006 г., в изпълнение на Плана за организационно играждане и преструктуриране на БА до 2015 г., Главният щаб на Сухопътните войски се реорганизира в Щаб на Сухопътните войски, закрити са Командването на ОС (втора армия), Командване „Изток“ (трета армия), Командване „Запад“ (първа армия) и Командването на Силите за специални операции. Съединенията и частите преминават на пряко подчинение на Щаба на Сухопътните войски.

Сухопътните войски на Република България са основният вид въоръжени сили в Българската армия. Те подготвят и поддържат сухопътни формирования, способни за развръщане и участие в пълния спектър операции в системата на колективната отбрана на НАТО – както на територията на страната, така и извън нея.

Снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина