С гирлянд от рози окичиха Министъра на култрата в Карлово

Автор: Plovdiv Now 4937
С гирлянд от рози окичиха Министъра на култрата в Карлово

Фолклорни изпълнения и звън на кукерски чанове огласиха Долината на розата, изпълнени бяха автентични обреди и народни танци. Ива Тонкова - Царица на розата 2018, предаде властта си на Яна Цветкова, повелителка на маслодайното цвете през настоящата година. Да бъдат здрави всички и да е благословена земята на Карлово, пожела Яна. Тя окичи с гирлянди кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и нарече: Да имат вяра и сили хората, които с любов, всеотдайност и много труд отглеждат скъпоценния дар – маслодайната роза! Българско хоро сред красотата и аромата на гюловия цвят, извиха изпълнители, български и чуждестранни гости.

С гирлянд от розов цвят бе посрещнат в Карлово министърът на културата Боил Банов, под чийто патронаж се проведе празникът.

Министър Боил Банов отправи към карловци емоционално посление: Уважаеми съграждани, моят род е от Карлово и това е мястото на сърцето ми. Обичам този край, обичам гордите и непреклонни хора, които живеят тук!  Пожелавам ви много здраве и световни пазари, благосклонни към нашия продукт. Убеден съм, че Законът за маслодайната роза ще бъде приет във вид, който наистина да подкрепи и българската роза, и всички вас. На добър час!”.
       
Туристи от Франция, Тайланд, Италия, Япония, Китай, Белгия, Холандия, Австрия и САЩ бяха дошли специално за прадненствата и  останаха очаровани от Карлово и Розовата долина,както и от българските традиции и обичаи.

Програмата в празничния ден продължи с демонстрации на розоварене в Бухаловия хан в Туристически комплекс „Старинно Карлово” и в Историческия музей, а за най-малките жители и гости на града отвори врати работилница за приложно изкуство с „Памс парти“.

Вечерен концерт изнесоха Военният духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, рок група „Дъст”, Театърът на огъня и сенките и легендите от „Диана Експрес”.

В Празника на розата Карлово 2019 участваха Мария Колева, Габриела Гънчева и Анна–София, фолклорни формации от Баня, Войнягово, Горни Домлян, Климент, Дъбене и Ведраре, кукери  от Климент, Войнягово и Горни Домлян. Участваха също актьорът Александър Дойнов, Фолклорен ансамбъл “Розова долина”, ансамбъл „Загоре” от Стара Загора, женски певчески групи от Баня, Дъбене, Кърнаре, Ведраре, Горни Домлян и Войнягово. Не на последно място трябва да се отдаде заслуженото и на Климентската формация за автентични обреди, Гайдарският оркестър  от Калофер, танцов състав от Сушица и Детско-юношеският състав “Розова долина“.

Организатор на празника е Община Карлово, съорганизатори – Народно читалище „Васил Левски – 1861г.”, 61-ва Стрямска механизирана бригада, Исторически музей и Военен клуб Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина