Проф. Николова от Карлово разказва за материалността и културата

Автор: Plovdiv Now 6205
Проф. Николова от Карлово разказва за материалността и културата

Културните параметри на материалността са изключително многопластови и многопосочни – индивидуални, групови, национални, европейски и глобални.

Днес, когато виждаме как бързо се променя по европейски у нас обликът на малките и големите населени места, но и с възраждане на много стари традиции, все повече се отдалечаваме от втъканото старо схващане, че материалността е синоним на еснафщина и дори антикултура.

Още по-ярък пример е увеличаването на културната памет чрез изключителната мощ на печата и щедростта на меценатите, които подкрепят мемоарната и генеалогичната литература като жива историческа памет. В страната ни особено отношение ни към материалността се открива и в археологическото богатство.

България е една от малкото държави, която подпомага многобройните археологически разкопки, без те да имат спасителен характер. Факт е обаче, че при дадено археологическо проучване се разрушават културните напластявания, като от някои епохи като праисторията остават единствено документи и намерени предмети.

Предаването „Материалност и култура“ от поредицата „Културна идентичност – Кои сме ние?“ в сряда, 19.02.2020, от 16:30 часа, ще се опита да разкрие културните аспекти на материалността от исторически и съвременни перспективи.

Домакин ще бъде Евгений Тодоров, а събеседници - проф. д-р и. д-р о. Лолита Николова и Павел Деспотов от София, археолог, изследовател и медиен трегер.

По време на предаването могат да се задават въпроси, а записът ще е достъпен от следващия ден на Youtube.

Източник: Академия Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина