Приятелството на Карлово с немския Зеехайм-Югенхайм: Какви позитиви да очакваме?

Автор: Plovdiv Now 11828
Приятелството на Карлово с немския Зеехайм-Югенхайм: Какви позитиви да очакваме?

20 април е дата, която карловци и всички българи свързват с историческото второ изкачване на Еверест от Христо Проданов през 1984, който за зла участ загуби живота си (на 22 април), връщайки се към лагера.

Ново дърво на приятелство и културата бе посадено на същата дата преди две години, когато кметът д-р Емил Кабаиванов подписа в Зеехайм-Югенхайм споразумение за сътрудничество между двете общини. Все още няма видими резултати, но да се надяваме, че скоро ще забележим плодовете от тези новосъздадени отношения.

Споразуменията за побратимяване са изключително ползотворни във всяка една област на живота – и икономиката, и културата, и образованието. Наличието на респектираща общинска подкрепа може да стимулира и лични, и фирмени, и държавни контакти. А това, което е най-необходимо на Карлово, са инвестиции в града от всякакъв характер – от кеш до добре организиран и печеливш туризъм.

Зеехайм-Югенхайм, област Дармщат, е община, съставена от 7 села в басейна на река Рейн в югозападна Германия. Природата е изключително впечатляваща, а дворецът Хайлигенберг (с българска следа чрез княз Батенберг) е привлекателно място за туристи, заедно с един от най-луксозните конферентни хотели в Германия, собственост на Луфтханса.

Между известните съвременни културтрегери, родени в Зеехайм-Югенхайм, е проф. Георг-Кристоф Берч, експерт по корпоративната идентичност, чиито родители са помогнали на времето за побратимяване на родния им град със селище във Франция. Баща му е и автор на специална монография за евреите от Зеехайм-Югенхайм, които много рано заселват тази местност.

Най-популярното име, свързано със Зеехайм-Югенхайм, е Валтер Кристалер (1893-1969), географ, който създава теорията за централното място. Той умира в Югенхайм. Теорията му основно критикува, но самата идея за централно място е основна в културните теории, без обаче това име да е нейна котва, тъй като тя има значителен компонент на самообяснение.

В Зеехайм-Югенхайм твори и живее днес Юта Сииберт, художничка на абстрактно изкуство, която, подобно на карловката Пенка Николова, обучава малките деца в общината на ценностите в изкуството.

Безспорно споразумението със Зеехайм-Югенхайм е значително постижение на екипа на д-р Емил Кабаиванов през 2018 и има огромни потенциали, ако се разработи активна програма с включването на общността, а не остане само формално и ограничено до гостуване на представители на побратимите градове за Празниците на Розата и Лавандулата. Възможно е да се разработят туристически програми, да има взаимно гостувания на деца в семейства, изучаване на немски и български като чужд език, подпомагане на художници да организират планери в Старото Карлово и в двореца Хайлигенберг, организиране на общи изложби на художници, посещения на танцови и музикални групи и т.н.  

Близостта на Зеехайм-Югенхайм до Дармщат е важен фактор, тъй като, ако се спечели доверието на германците при интеграция на общностите, възможно е да дойдат в Карлово да инвестират и големи немски компании. А създаване на работа за младите и за цялото карловско население е в момента най-важната и абсолютно неотложна задача за новия стар екип на д-р Кабаиванов, от който се очаква да дава криле на колкото може повече карловци от всички възрасти да използват таланта, културата и опита си за така необходимото ефективно и елитно комплексно развитие на града чрез създаване на нови работни места.

Източник: Академия Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина