Пожар пламна в Куршум Джамия в Карлово

Автор: Plovdiv Now 8246
Пожар пламна в Куршум Джамия в Карлово

Пожар пламна късно снощи в Куршум Джамия в Карлово. Пламъците първо са ги видели таксиметрови шофьори, които са били в близост до джамията.Те веднага са подали сигнал на тел.112. На място са се отзовали екипи на пожарната и полицията.

Запалили са се боклуци зад дървената врата на джамията. Няма материални щети, потвърдиха за KarlovoPress от полицията. Има задържан и най-вероятно пламъците са предизвикани от клошар, предаде karlovopress.com.

Очевидци споделиха, че са чули звук като на празен флакон на дезедорант или пиратка.
Община Карлово е почистила мястото, а джамията ще бъде укрепена така, че до вътре в нея да няма никакъв достъп.

Джамията е недействащ мюсюлмански храм.

Намира се в парк „Демокрация“ на пресечката улица „Генерал Гурко“ с булевард „Генерал Карцов“. Тя е най-старата запазена до днес постройка в града.

Счита се, че местният владетел (1482-1485) Карлъзаде Али бей издига джамията (1485), наречена така („Оловна джамия“) заради своя оловен покрив. Джамията се издържа със средства от основания от Али бей вакъф.

Сградата е обявена за паметник на културата, но не е стопанисвана, дори е използвана за склад. Имало е идея да бъде превърната в музей. През ноември 2013 година е присъдена на Главното мюфтийство от Окръжния съд в Пловдив, но решението е обжалвано и още не е влязло в сила.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина