Поклон пред паметта на клисуреца Иван Боримечката, загинал в заточение на днешния ден

Автор: Plovdiv Now 48957
Поклон пред паметта на клисуреца Иван Боримечката, загинал в заточение на днешния ден
На днешния 19 януари през далечната 1878 година в крепостта Сен Жан д'Акр или Акия в Палестина, окован във вериги, умира клисурецът Иван Танков Козарев – останал в българската истори с името Боримечката.
 
Той е български революционер и национален герой и е послужил като прототип на един от най-атрактивните образи в романа „Под игото" на Иван Вазов. Това е якият българин, който се извиква от скалата на Зли дол, за да предупреди съселяните си, че черешовото топче ще гръмне.
 
Иван Козарев е син на козар и баща му го оставя неук, затова той също пасе кози или ходи за дърва в гората. Проявява се със залавянето на две мечета и оттогава се прочува с името Иван Боримечката.
 
Още на 19-годишна възраст Иван се жени за съгражданката си Гина. Раждат им се няколко деца, от които оцелява само роденият след въстанието най-малък син Петко.
 
По време на Априлското въстание Боримечката е 24-годишен. Среща се с членовете на революционния комитет, от които получава нареждания за изнасянето на черешовите топчета при позицията „Зли дол”.
 
След разгрома на въстанието заедно с други двама съратници се крие няколко дни в планината, но на 1 срещу 2 май 1876 г. тримата се промъкват посред нощ в Копривщица и скоро са заловени.
 
На 15 август 1876 г. софийският съд осъжда Боримечката на вечно заточение. Изпращат го в цариградски затвор, заедно с други въстаници от Копривщица и Клисура.
 
Там Боримечката лежи до 14 ноември 1877 г., когато го натоварват на кораб и го отвеждат в крепостта Сен Жан д'Акр, препълнена с български заточеници. Някой оцеляват, но Иван Танков Козарев - Боримечката не доживява освобождение.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина