Почина бивш кмет на Карлово

Автор: Plovdiv Now 3287
Почина бивш кмет на Карлово

Първият демократично избран кмет на Карлово и бивш народен представител от СДС в 38-ото Народно събрание инж. Христо Войняговски почина тази сутрин на 90-годишна възраст, съобщи "Подбалкански новинар".

През целия си живот Христо Войняговски носеше в сърцето си огромна любов към родното Карлово и до последния си час мислеше и мечтаеше да види своя град проспериращ и модерен и в същото време съхранил културата и очарованието на възрожденско Карлово.

Христо Войняговски е роден на 12 февруари 1934 г. Завършил е карловският техникум "Христо Ботев", днес ПГ "Евлоги и Христо Георгиеви", чието име бе възстановено по негова инициатива. След това завършва инженерство в София. Работил е в Института за трактори в Карлово, бил е дългогодишен учител в Образцовия техникум по механо-техника "Ген. Вл. Заимов". През 1988-1989 г. заедно със съмишленици, учредява неправителствената организация Настоятелство "Родолюбие" и става инициатор за възстановяване на паметта за братята Евлоги и Христо Георгиеви и още цяла плеада карловци, допринесли за развитието на града и на България.

През 1991 г. участва в местните избори като независим кандидат, подкрепен от СДС и става първият демократично избран кмет на Карлово. В разделеното на "сини" и "червени" общество, той получава безпрецедентна подкрепа, а след това успява да обедини и поведе напред разцепения Общинския съвет. В следващите парламентарни избори е избран за народен представител от СДС в 38-то Народно събрание.

Поклон пред светлата му памет!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина