Пак искат да отстранят от длъжност кмета на Калофер

Автор: Деница Лещева 9752
Пак искат да отстранят от длъжност кмета на Калофер

Кметът на Калофер Румен Стоянов вероятно ще бъде отстранен повторно от длъжност. Това стана ясно след заседание на Общинската избирателнта комисия в Карлово, проведено преди дни. В комисията е постъпила жалба от страна на Николай Йорданов, в която гражданинът изтъква, че Стоянов е бил отстранен от поста преди по-малко от година, като му е наложена и забрана да заема публична длъжност. Според Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество той няма право да заема подобен пост в продължение на една година, след влизане в сила на решението за отстраняването му. 

ОИК е допуснала нарушение при регистрацията му като кандидат за кмет, тъй като не е взела предвид тези обстоятелства, е записано още в сигнала.

Припомняме, че Стоянов бе отстранен на 28 март 2019 година, след като се установи конфликт на интереси от страна на Румен Стоянов. В мотивите си ОИК се позова на решение на КПКОНПИ, което през 2017-а година е било потвърдено от Административен съд - София. То било обжалвано и потвърдено от ВАС на 20 март 2019. В крайна сметка, кметът бе признат за виновен, че в качеството си на изпълнение на публичната си длъжност през 2016-а, е назначил на работа в кметството братът на съпругата си като "Старши специалист финансови дейности". 

Оказва се обаче, че избирателната комисия не разполага със споменатите решения. Поради това единственото постъпило предложение, прието с пълно единодушие по време на последното заседание, било те да бъдат поискани от КПКОНПИ. На практика членовете на ОИК тепърва ще се запознаят с решенията на съда, на които са се позовали при предишното отстраняване на градоначалника. Предстои и да бъде насрочено заседание, на което да се произнесат по сигнала. 

Очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина