Откриха реставрираната Куршум джамия в Карлово

Автор: Plovdiv Now 7410
Откриха реставрираната Куршум джамия в Карлово
Реставрираната Куршум джамия в Карлово бе открита с официална церемония на днешния 13 март. В сградата, която е архитектурно-строителна културна ценност от национално значение, е разкрита интерактивна музейна експозиция „Археологическото наследство на Карловската долина“.
 
Пред присъстващите гости и жители на града кметът д-р Емил Кабаиванов обяви, че Община Карлово приключи изпълнението на проект „Консервация, реставрация и експониране на туристическата инфраструктура в община Карлово“, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и с финансов инструмент от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“.
 
„Искам да се върна към първите стъпки по отношение на Куршум джамия, пред която се намираме. Преди повече от десетилетие кандидатствахме обектът да придобие статут на паметник на културата от национално значение. Това ни позволи да проектираме, да кандидатстваме и да спечелим проекта, чието изпълнение приключи… През това време водихме и съдебни битки, всички знаете. Куршум джамия е паметник на културата - публична собственост и е собственост на общината, т.е. тя принадлежи на града. А след реставрацията тя си връща автентичния вид, в който е била преди векове…".
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина