Откриха барелеф на баскетболна легенда в родното й Карлово

Автор: Plovdiv Now 5035
Откриха барелеф на баскетболна легенда в родното й Карлово

Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова бе открит в родния й град.

„Тя беше и остава звезда на българския спорт. Гордеем се, че е наша съгражданка. Нека младите хора четат за Пенка Стоянова, нека знаят какъв човек и спортист беше!“, каза кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов.

“Когато тя постигаше успехи беше най-ниската от другите състезателки в противниковите отбори, но нейните качества на лидер я наредиха сред най-добрите баскетболистки в света. Не случайно е била три пъти капитан на отбора на европейски първенства. Има сребърен и бронзов медали на олимпиади”, посочи председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, който присъстваше на събитието. 

Автор на барелефа е скулптура Димитър Рашков, предава Karlovopress.com.

Писмо до кмета на Общината бе изпратила Теодора Бонева, дъщеря на баскетболистката. 

„Благодаря Ви за уважението, което град Карлово оказва с изграждането на барелефа и почитането паметта на майка ми Пенка Стоянова, защото тя остави светла диря и наследство нетленно не само за мен, но и за всички, които я познаваха.“, пише Бонева.

Десетките присъстващи положиха цветя и се поклониха пред барелефа на олимпийската и европейска медалистка, капитан на сборния отбор на Европа, капитан на представителния женски национален тим, първата българка, която играе професионален баскетбол в чужбина и почетен гражданин на Карлово – Пенка Стоянова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина