От щаба към земеделците в Карловско: Ние също сме загрижени за предстоящия сезон

Автор: Plovdiv Now 52581
От щаба към земеделците в Карловско: Ние също сме загрижени за предстоящия сезон
Кметът на Карлово и председател на кризисния щаб излезе с изявление към земеделците в общината. Поводът е , че розопроизводители в Карлово и Сопот са сериозно разтревожени за предстоящия сезон, който според тях е пред провал заради кризисната ситуация, в която страната ни се намира и ограничителните мерки, свързани с нея. 

Те са изпратили официално писмо до кризисните щабове в двете общини, в което изразяват опасения и задават основателни въпроси. В документа се пита предвиден ли е специален план за подпомагане работата на открито на земеделските работници; кога ще бъде оповестен този план, ако има такъв; ще бъде ли възможна работата на полето, ако земеделците успеят да осигурят предпазни средства на работниците, както и необходимата безопасна дистанция.

Ето какво гласи обръщението на д-р Емил Кабаиванов:
 
Уважаеми госпожи и господа,

Общинският кризисен щаб с внимание се запозна с проблемите и въпросите, поставени във Вашето писмо. Ние също сме загрижени за предстоящия земеделски сезон и като цяло за икономиката в региона.
 
От името на щаба Ви призовавам да спазвате Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и произтичащите от него заповеди на Министъра на здравеопазването, определящи спазване на противоепидемични мерки за ограничаване пандемията от коронавирус.
 
Принципът, който спазва Общинският кризисен щаб, е да не се въвеждат по-тежки забрани и ограничения от вече наложените, освен в изключителни случаи /при евентуално тежка епидемиологична обстановка и при неспазване на разпоредбите и правилата/.
 
Конкретно на въпросите Ви относно кампанията по прибирането на розовия цвят 2020 нашето мнение е, че тя може да бъде проведена единствено при правилен разчет на дейността: необходим брой работна ръка, спазване на определената дистанция, осигуряване на лични предпазни средства и дезинфекция.
 
Съветваме Ви, заедно с всички сдружения на розопроизводителите, да отправите тези питания и към Министъра на земеделието, храните и горите, тъй като кампания 2020 засяга прибирането на розов цвят в различни региони и препитанието на много хора.

С уважение,

Д-Р ЕМИЛ КАБАИВАНОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА КАРЛОВО,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ КРИЗИСЕН ЩАБ

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина