Османците издирвали Левски по непоказвания досега негов портрет

Автор: Plovdiv Now 6369
Османците издирвали Левски по непоказвания досега негов портрет

Неизвестната досега снимка на Левски, открита в истанбулския архив, бе представена от директора на Карловския исторически музей Дора Чаушева. На нея Апостола е фотографиран до кръста, а на гърба е описан самият Васил Левски - на колко години е, какви са очите му и откъде е. Това говори, че именно по тази снимка турските власти са го издирвали.

Освен фотографията са отрити и други документи, предхождащи залавянето на Левски, съдейки по датирането. Те още се превеждат. Открити са и Уставът на БРЦК, писма от комитета, както и квитанции от тетевенските революционери, съобщи Чаушева. Наличието именно на тази снимка в османския архив, заедно с други документи, свързани с разследването, може би ще покаже, че това е била истинската снимка, с която е разполагала турската власт. Текстът на гърба на снимката е почти идентичен с описанието, което Иван Фурнаджиев от Тетевен дава на разпита на 26 октомври 1872 г.

"Снимка на Левски Васил Дякон, [родом] от Карлово и живущ в същия град. Тъй като единият зъб на горната челюст под мустака му стърчи навън, устната му е повдигната, с рижа брада, среден на ръст, със светло сини очи, на 25-26 години." -  е изписано на османотурски на гърба. Преводът на текста на български направи Орлин Събев от Института по балканистика.

Сред откритите документи, с които е видно, че е разполагала вече турската власт са и оригинали на Устав на БРЦК, окръжно писмо на БРЦК в Букурещ от 14 юни 1872 г., разписки за събрани суми. Две от тях са от Дервишоглу Мехмед Кърджалъ - псевдоним на частния революционен комитет в Тетевен. Това може да наведе на мисълта дали тези документи не са иззети именно от Тетевен, откъдето е и даскал Иван Фурнаджиев.
 
Каква точно информация съдържат документите на османотурски ще бъде ясно след техния пълен превод, пишат от Историческия музей. 
 
Снимка: Дарик

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина