Българската маслодайна роза е един от символите на родината ни, а българското розово масло е познато по цял свят. Всъщност, първите розови насаждения са се появили именно в Карлово.
Още преди Освобождение у нас е имало около 10 000 дка насаждения и количеството произведено розово масло е достигало до 1 тон годишно. Първото свидетелство за розови градини в Карловско е от 1712. През 1820 Дончо Папазоглу открива първата фабрика за розово масло в Казанлък. В последствие двамата му сина развиват бизнеса и излизат на международните пазари.
Най-голяма популярност като производител на розово масло България получава в края на 19 и началото на 20 век, когато парфюмерията, козметиката и фармацевтиката го откриват като незаменима съставка на продуктите, които произвеждат.
Вижте още любопитни факти за българската маслодайна роза, традициите в розобера и в производството на розово масло в родината ни:
1. Според обновената през 2015 Туристическа карта на България Розовата долина включва 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч.
2. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал, за да се запазят максимално ароматът и влажността му.
3. В света съществуват над 200 вида и повече от 18000 сорта рози. Розопроизводството в България се основава на вида „Дамасцена“ („Казанлъшка роза“). Ежегодно в страната ни се добива средно между 7.8 - 8.5 хил. тона розов цвят.
4. България е световен лидер в производството на розово масло. Годишно у нас се произвежда средно около 2 тона розово масло, 95% от което отива за износ. Основен конкурент на страната ни е Турция.
5. Над 2000 са розопроизводителите в България, като те произвеждат около 70-80% от розовото масло в света. Обикновено 1 килограм розово масло се получава от около 3 тона цвят.
6. Българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла. Преди две години килограм розовото масло достигна рекордно високи цени и надхвърли 10 000 евро за килограм, при цени средно между 6 и 7 000 евро в предходните години.
7. Названието „Българско розово масло“ е защитено с патент през 2014 като български продукт в регистъра на защитените от Европейската комисия географски наименования. От 1944 карловското дружество „Българска роза“ е притежател на защитено наименование за произход „Българско розово масло“, което е вписано в Патентното ведомство на Република България.
8. В Казанлък се намира и единственият Музей на розата в България. В него се съхраняват над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството в родината ни.
9. Първият празник в чест на българската маслодайна роза е организиран през 1903 в Казанлък. Днес празникът се е превърнал в мащабен и колоритен фестивал, съпроводен от множество конкурси, спектакли, шествия и ритуали.
10. Освен в парфюмерията, розовото масло намира приложение и в хранителната индустрия. Традиционни български продукти са ликьор от рози, сладко от рози, розова ракия (позната още като гюлова) и др.