Община Карлово оповести плана за възстановителни дейности в бедстващите села

Автор: Plovdiv Now 3857
Община Карлово оповести плана за възстановителни дейности в бедстващите села

Община Карлово оповести плана за възстановителни дейности в селата, пострадали от наводнението на 2 септември 2022 година. Днес жителите на наводнените карловски села излязоха на протест заради неизпълнени ангажименти.  

Дейностите в плана се разделят на такива с осигурено финансиране, с осигурено частично финансиране и за които все още няма налично финансиране.

В първата група попадат поставяне на временен мост над р. Татлъ дере, което ще се случи до края на годината, и начало на процедурата по проектиране, укрепване и ремонт на детската градина в село Каравелово. Предвижда се до края на юни догодина децата да бъдат върнати в обновената градина. В селата Богдан, Каравелово и Слатина ще бъдат реконструирани улици, подменени водопроводи, възстановени електрически съоръжения за улично осветление.

Във втората група влиза възстановяване и укрепване на дере със стоманобетонно дъно и възстановяване на мостове над дере Селска река в Богдан. Предвижда се изграждане на мост над р. Стряма, между селата Московец и Богдан. В Каравелово ще се възстановява и укрепва дере със стоманобетонно дъно и мост. В с. Слатина ще се възстановява и укрепва голямо дере - 1150 метра със стоманобетонно дъно, мостове и улици. Частично осигуреното финансиране означава, че вече са определени сумите, с които ще се плати проектирането на изброените обекти. 

Община Карлово ще обяви през декември 2022 г. обществени поръчки за някои от обектите. Когато са готови проектите, администрацията ще ги изпрати в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и ще поиска средства за изпълнението им. 

Община Карлово е поискала от Междуведомствената комисия и средства за дейности по възстановяване на щетите в по-слабо пострадалите от наводнението села Христо Даново, Розино и Войнягово. 

Освен изброените дейности, общинската администрация работи и по два допълнителни проекта със средства, отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По тях е започнала подмяна и реконструкция на водопроводната мрежа в селата Войнягово, Климент, Каравелово, Богдан и Московец с обща дължина 7425 метра.

Припомняме, че  жителите от засегнатите села, недоволстват заради обещания за възстановяване на инфраструктурата и пътищата в селата, които обещания до днешна дата не са изпълнени от институциите. 

До момента хората са получили по 375 лева еднократна помощ. Радват се повече на парите от даренията, които са получили.

 „Чувстваме се измамени. Постоянно ни дават обещания и празни приказки, ние живеем в кал, в тиня, в ужас и постоянен страх”, коментира протестираща пред Нова телевизия.

"Искаме най-накрая да имаме реална помощ от държавата, а не само обещания. Средствата трябва да бъдат рапределени прозрачно и да знаем какво се случва", коментира Ани Иванова.

Някой от тях твърдят, че въпреки изнесеният в сайта наобщината  план, написаното ще са само празни приказки, които по думите на протестиращите ги слушат от три месеца.

На нас ни омръзна да слушаме просто обещания. Същите неща, които публикуваха в събота ги повтарят от 6-7 септември,” добавиха още те.

Кметът на Община Карлово отрече да е имало бездействие от страна на общината и държавата.

Нито аз, нито представителите на държавата сме твърдели, че може за 3 месеца или за 6 месеца да възстановим това огромно поражение. Чака ни упорита и поне едногодишна работа”, добави още Емил Кабаиванов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина