Обясниха как ще се ремонтира площадът в Карлово, финансирането е над 1,5 млн. лева

Автор: Plovdiv Now 14288
Обясниха как ще се ремонтира площадът в Карлово, финансирането е над 1,5 млн. лева
Официална пресконференция днес предшества старта на ремонта на площад "20-ти юли" в Карлово.
 
Реконструкцията е по проект, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие.
 
На пресконференцията днес кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов разясни подробно същността на проекта.
 
„Важно е да се знае, че няма да бъде направен нов площад. Целта е да запазим всички характерни за площада елементи, паралелно с това – да осигурим максимална достъпност. Реализацията няма да продължава дълго. Ще бъдат подменени амортизираните подземни комуникации. Ще се работи внимателно и поетапно, за да се избегнат затруднения за гражданите и бизнеса. Оперативната програма дава възможност за 2-годишен срок за изпълнение на проекта, но от фирмата, ангажирана с дейностите, уверяват, че е възможно обектът да бъде завършен до март 2022 година - в навечерието на Сирни Заговезни“, каза кметът.
 
Той допълни, че настоящата сцена не е със стандартни размери. Пространството, което ще се отвори след премахването й, ще даде възможност за поставянето на по-големи сцени според мащаба на събитието. Релефните елементи от настоящата сцена ще бъдат съхранени и монтирани на подходящо място. В момента се прави възстановка на мозайката около т.нар. сух фонтан, която ще бъде възстановена в оригиналния си вид с нов материал. От 1987 година, когато е направен, централният площад не е ремонтиран, припомни кметът.
 
Проектът предвижда обединяване на пространството на ул. „Водопад“, нейното естествено продължение в южна посока и площад „20-ти юли“, като премахва съществуващата между тях визуална бариера. Връзката между нивата на площада, които са с различна денивелация, ще се осъществява със стъпала. Ще има участък без стъпала, подходящ за достъп на лица в неравностойно положение. Ще бъде осигурен по-директен достъп до основното ниво на площада, а обединяването на пространствата ще оживи мястото и ще го направи по-притегателно за жителите и посетителите на Карлово. Ще бъде премахната съществуващата сцена.
 
Предвиден е фонтан на нива, с водни завеси и атракции. Голямата монотонна водна площ ще бъде заменена с ефектна водна каскада. Ще бъде изграден метален мост със стъклен под. Запазват се съществуващите паметници и елементи с местно значение - чешма, декоративна мозайка по централната ос на площада под сухия фонтан, която ще се реновира и почисти.
 
Състоянието на стълбите на площада е лошо, което налага тяхната реконструкция и подмяна на настилката им. Проектът предвижда цялостна реорганизация на алеите в централната част на площада.
 
„Проектът е плод на няколкогодишна работа, вложени са много труд и време. Той е един от важните проекти за облика на града.“, каза Красен Краев – началник отдел „Планиране и разработка на проекти и програми“ в Община Карлово.
 
Стойност на проекта е 1 532 880.00 лева. Договорът за безвъзмездна финансова помощ стартира на 25.03.2021 година.
 
Източник: Община Карлово
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина