Нова книга за Левски представиха в Карлово за 85-годишнината на музея

Автор: Plovdiv Now 8645
Нова книга за Левски представиха в Карлово за 85-годишнината на музея
По време на конференцията за 85-годишнината на Национален музей "Васил Левски" в Карлово е представена нова книга.
 
Тя е със заглавие "Васил Левски, четническите акции и комитетското дело 1867-1873 г." Изданието включва материалите от научната конференция на същата тема, проведена в Карлово на 18 февруари 2022 г. Представените документи, изследвания и дискусионни въпроси са свързани с четническата тактика в годините преди, по време и след активната дейност на Апостола по изграждане на ВРО. Вниманието на авторите е насочено към четническите акции през 1867-1868 г., замислени и осъществени от различни емигрантски кръгове, както и към еволюцията в разбиранията на Левски за използване на четите в борбата за Освобождение, съобщават от Музея.
 
От текстове, насочени в по-общ план към четническата тактика и Васил Левски /проф. Пламен Митев, доц. Тодор Радев, проф. Вера Бонева, проф. Пламен Павлов, доц. Антоанета Кирилова,Теодор Тончев/ до конкретни измерения на темата в регионален план и отделни възрожденски дейци / доц. Светла Атанасова, Светлана Мухова, д-р Милена Андреева, д-р Иван Иванов, д-р Веселина Антонова, Денис Иванов, Веселина Антонова, Ани Саргавакян/.
 
Най-новите документи, включени в сборника, са откритите от Виктор Комбов в масивите на Османския архив в Истанбул материали за четата на Димитър Топалов - Войняговеца, преминала в Българско през 1867 г. паралелно с четата на Панайот Хитов и стигнала до Карлово, Войнягово и на запад до Софийско. Разпитите на заловените четници на различни съдебни инстанции са преведени от проф. Орлин Събев. Те хвърлят светлина и върху действията на другарите на Апостола в Карлово Христо Пулев и Иван Тюрмето за обезпечаване на четата с муниции. Анализ на тези документи предлага Дора Чаушева.
 
Научен редактор е проф. Пламен Митев.
Сборникът е реализиран от Издателство "Златен змей".
Може да се закупи в музея или да се поръча по ел. поща.
 
Източник: Национален музей "Васил Левски" в Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина