Нов фестивал в Карлово през 2019-а, разширяват и локациите за Празника на розата

Автор: Plovdiv Now 7400
Нов фестивал в Карлово през 2019-а, разширяват и локациите за Празника на розата

И през 2019-та година запазваме по-голямата част от празниците в Културния календар на Карлово. Новото през следващата година е, че подготвяме Пролетен фестивал, който ще се проведе на улица “Водопад”. Това каза за RNews.bg зам-кметът на Карлово Антон Минев. Имаме създадени отношения със студенти от различни университети в България. Идеята е всички те в рамките на форума да представят различни обичаи, характерни не само за нашия град и регион, а за различни населени места от България. Освен това планираме в рамките на фестивала да организираме и различни изложби и пленери, посочи Минев. Общината ще работи и в посока на разширяване на една нова проява от последните години, а именно Фестивалът на етерично-маслените култури, който се провежда в комплекс “Старинно Карлово” и се явява като продължение на Празника на розата.

Усилията са съсредоточени и към Празника на розата, който с всяка изминала година събира все повече туристи. В момента се подготвя и цялостната концепция, с която да бъдат разширени възможностите за хилядите туристи, които идват в нашия град в този ден, посочи Антон Минев. В аванс зам.-кметът каза, че тъй като пл. “20-ти юли” се оказва тесен за всички туристи се мисли в посока на това да бъдат създадени няколко центрове, в които да бъдат организирани различни прояви, свързани с празника.

И догодина акцент в Културния календар ще бъдат датите, свързани с възрожденската история на града. Културният календар дава възможност и за обогатяване на местните традиции. Имаме ръст във финансирането на самодейните състави извън Карлово. Празникът “Старчовден” е пример за това, отбеляза Минев. По думите му всяка година се заделят средства за танцови, самодейни и кукерски състави, като в последните години има ръст на финансирането. По този начин ги стимулираме, за да могат да участват в различни национални и международни фестивали, допълни той. В културния календар в последните години заложихме и на съвместните дейности с различни организации и разширихме дейността в партньорство с тях, каза още зам.-кметът.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина