Над 12 000 души са посетили комплекс “Старинно Карлово“ през 2018-та СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 25485
Над 12 000 души са посетили комплекс “Старинно Карлово“ през 2018-та СНИМКИ

Уникалният туристически комплекс "Старинно Карлово", включващ 5 къщи паметници на културата, вече е в списъка на 100-те туристически обекта. Комплексът бе създаден преди 4 ри години по проект на община Карлово. За 2018-та година броят на туристите, които са го посетили надхвърля 12000. Петте къщи са емблематични за Карлово. Те са строени в началото и в средата на 19-ти век. След реставрацията се превръщат в място, което обединява историята, културата и традициите от епохата на Възраждането.

"Тези къщи не са къщи - музеи, на които са опънати въженца и туриста не може да се докосне до нищо. Тук туристът може да седне на верандата, да прочете книга, да погледа красивия балкан, да пие кафе на пясък, балкански чай, да потъче на стан", разказа Деспа Ненова - главен експерт в отдел "Туризъм" в община Карлово. 
 
Една от най-емблематичните къщи е Бухаловият хан, където са представени различни занаяти, сред които тъкачество, дърворезба и плъстене на вълна. Една от най-новите атракции, които се предлагат в тази къщи са фолколните вечери.  "Туристът може да дойде да поседне, да се наслади на кукерските танци, да дегустира продукти от роза, да опита български традиционни ястия като сърми, пълнени чушки, домашна баница, чаша червено вино." допълва още Деспа Ненова.
 
Патевата къща представя интересни факти за лечебните билки и розопроизводството. На минидестилерия може да се наблюдава извличането на етерични масла. Част от комплекса Старинно Карлово е и къщата на известния учител и книжовник Райно Попович. В нея всеки може сам да изработи уникално свидетелство на автентична печатарска преса от 19-ти век. Туристите споделят, че усещането е много по-различно, защото такива старинни неща почти никъде няма в България, при това да са запазени по този начин, автентичен начин.
  
Освен с история, атракции и гостоприемство, къщите са отличават и с уникална възрожденска архитектура - красиви фасади, дървени порти и кепенци, китни дворове с асми и чемшири. За туристите е интересно да се върнат в историята, защото сме Българи. Те споделят, че убеждението им, че трябва да си знаем историята е причината да идват в Карлово. 
  
Четвъртата къща от комплекса е Белият двор, която пази богата етнографска и художествена експозиция от живота и битието на нашите предци. А в "Патевата мааза" ще бъде отворен информационен център. Къщите от „Старинно Карлово“ са подходящо и предпочитано място за организирането на изложби, пленери, открити уроци, а от скоро и на традиционни български сватби.
 
Източник: karlovopress.com
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина