На днешната дата умира Христо - братът на Левски

Автор: Plovdiv Now 2641
На днешната дата умира Христо - братът на Левски
На последната страница в своето тефтерче Левски записва: „В Букурещ 1870 почина брат ми Христю на 9-и Апр., часа 11:1/2 по европейски през деня”.
 
Христо е по-малък от Васил и по-голям от Петър. Още в ранна възраст Христо показва непримиримия си характер. Когато работи в хана на неговия вуйчо Генчо Караиванов, след като турчин отказва да плати питието си, той едва не го пребива. В следствие на тази случка е заминаването му за Пловдив. Там Христо се сприятелява с Христо Иванов – Големия, който е съратник на брат му от Първата легия, и полага големи усилия да освободи Левски от затвора през 1863 г.
 
Запален от революционните идеи на брат си той желае да се запише в редиците на Втората българска легия. Не е приет поради здравословното си състояние. Въпреки това Христо Кунчев остава в Сърбия и се грижи за Васил, който е тежко болен след разпускането на легията.
 
След заминаването си за Букурещ Христо става един от основателите на Българското книжовно дружество в Браила през 1869 г. По-късно то носи името Българска академия на науките. Неговият подпис се забелязва на дванадесето място в списъка на основателите, а под номер 16 е Васил Левски. За нещастие здравословното състояние на този буден българин се влошава и по-късно умира от туберколоза.
 
Снимката е от Втората българска легия в Белград. Васил Левски е с брат си, Христо и близкия му другар Христо Иванов-Големия. Левски и Христо Големия са в тъмни униформи. Според легиста Михаил Греков това е униформа на сръбски пехотен стрелкови батальон. Оригинален екземпляр от тази снимка се пази в музей “В.Левски” Карлово, подарена от потомците на София Зидарова - племеница на Левски.
 
Източник: Национален музей "Васил Левски" в Карлово
 
Може да бъде изображение с 3 души
 
 
 
 
 
 
Споделяне
 
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина