„Месим, за да се смесим“! Символиката в приготвянето на хляб показаха на фестивала в Карлово

Автор: Plovdiv Now 5821
„Месим, за да се смесим“! Символиката в приготвянето на хляб показаха на фестивала в Карлово

 „Месим, за да се смесим“ - под това мото, което е и наименование на голям проект, беше показана магията на създаването на насъщния за българите хляб на Фестивала на лавандулата в Карлово.

Проект „Месим, за да се смесим“ на Сдружение „Млади, активни, креативни“ е част от инициатива „Човешки права в действие“ на коалиция “Равни БГ“ .

Приемането на различията, многообразието и междукултурния диалог чрез общностни дейности като месене на открито на обществени места и насърчаване на толерантното отношение между деца с различен социален и икономически статус беше основна цел на проекта.

Много ентусиасти се включват в уъркшопите за замесване на хлябове и питки на открито, рисуване върху брашно, изработване на сувенири от тесто, с което показваме, че пред хляба всички сме равни, а месенето е терапия за душата. Специалисти от сдружение „Традиции за бъдеще“ Пловдив показаха как общностното месене на хляб може да се използва като терапевтичен, социален и образователен метод за сплотяване на хората.

Присъстващите се докоснаха до символиката при приготвяне на обредни хлябове, като всеки имаше възможност да опита да си приготви свой. Тъй като фестивалът на лавандулата се провежда в дните около Еньовден, участниците научиха повече за обредното замесване на пита за празника и ритуалите.

Характерното за хляба, който се замеси в работилницата на проекта е, че той се замества с квас. Закваската, с която нашите предци са приготвяли насъщния е изключително полезна за здравето, защото „изяжда“ глутена при дългото втасване на тестото. Много тънкости при приготвяне на кваса в домашни условия и начините за неговото съхранение се представиха пред всички включили се в общностното месене.

Група за изворен фолклор от село Горни Домлян демонстрираха как се приготвя и изпича хляб на дървени въглища с позабравената техника, наречена „подница“. Гостите имаха уникалната възможност да проследят стъпките една след друга, а след това да опитат и да се насладят на майсторската питка на баба Митка. Майсторлъкът на приготвени от домакините и гостите обредни хлябове и пити беше показан на уредената изложба. Над 20 обредни питки за различни празници бяха подредени в изложба –базар, а след това разпродадени с благотворителна цел.

Доброволци на сдружението раздаваха на гостите на празника специалния „ВИТАМИН Т – витамина на толерантността“ и им обясняваха, че е важно да приемат многообразие с усмивка и толерантно отношение. Кутийката на ВИТАМИН Т съдържа цветни бонбонки, които са символ на многообразието и листовка с важна информация за толерантността и междукултурния диалог.
Включването на над 40 човека в общностното месене от различна възраст, пол, социален и етнически статус потвърди посланието на кампанията „ От нас зависи да сме общност“.

В Гражданско обединение „Равни БГ” членуват 30 неправителствени организации от цялата страна и работи за развитието на общество, което подкрепя равноправието и солидарността между хората в България, зачита свободата на мнение и разнообразието на гледни точки, които не подбуждат към насилие и дискриминация.

Източник: Сдружение „Млади, активни, креативни“ с. Куртово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина