Медиците от Карлово и Сопот подкрепиха националния протест днес

Автор: Plovdiv Now 4937
Медиците от Карлово и Сопот подкрепиха националния протест днес

Десетки медицински специалисти от болниците в Карлово и Сопот, както и техни колеги от здравните центрове в региона, се включиха днес в подготвяния в продължение на седмици протест. Петя Шеева – Председател на Българските професионалисти по здравни грижи, изчете декларация с исканията на недоволните, съобщава pbnovini.com.

Подкрепа оказаха и лекари, които са в подобна патова ситуация. Д-р Цвета Динева коментира, че медицинският персонал в Карлово и региона е почти в пенсионна възраст. Млади специалисти не идват заради мизерните условия на труд и ниското заплащане. Още вижте във видеото на ПБ Новинар:

Припомняме, че протестът на медиците е национален и обединява проблемите на здравните работници от цялата страна. Изготвена е декларация с 8 искания. Настоява се за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата в размер на две минимални работни заплати за страната, връщане на медицинските стандарти, възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика, промяна в категорията труд, премахване на търговските дружества в здравеопазването.

Също така искат допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), по-високо заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, както и сключване на колективен трудов договор на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването. В интернет се събира и подписка с тези искания, която ще бъде изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина