Майсторки на дантелата от Калофер показват умения в Княжеския дворец

Автор: Plovdiv Now 4623
Майсторки на дантелата от Калофер показват умения в Княжеския дворец

Девет плетачки на дантела от Калофер демонстрираха през изминалия уикенд своите умения да изработват финото плетиво в Националния етнографски музей в София. Майсторките съхраняват и развиват тази традиция в Творческия център на калоферската дантела, към който от няколко години действа кръжок за обучение на начинаещи и напреднали, съобщава karlovobg.eu.

Проявата в София е под наслов „Кой създава и кой използва дантелата“. Тя е съвместен проект на Националния етнографски музей и група „СедянкаТА“, в него участва и Калоферският творчески център. Там публиката вече може да види експозицията от дантели, снимки и документи. В нея са представени творби от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България, разположени в пет зали на първия етаж в Княжеския дворец. Като самостоятелен акцент в изложбата се откроява и представянето на ългарската следа в совалковата дантела, а именно - организирането и съществуването на Калоферското дантелно училище (1910-1933 г.).

Именно в него в началото на ХХ век дантелиерството се превръща в поминък, който наследява уменията на калоферци от периода на Възраждането за фино плетене на гайтани. Тази година Творческият център на калоферската дантела за първи път представя произведения, които са изработени от младите плетачки, но са създадени по старинни модели, съхранени досега само на хартия в Златния фонд на дантелата в Калофер. В изложбата са показани и архивни документи ​- свидетелства на момичета, завършили Дантеленото училище в Калофер, когато то е съществувало, архивни модели на дантели на хартия, стари снимки.

Националният етнографски музей и Националната художествена галерия се помещават в бившия Княжески дворец в София.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина