Културна идентичност – Кои сме ние­? Професор от Карлово за Чарлз Даруин и културната еволюция

Автор: Plovdiv Now 11184
Културна идентичност – Кои сме ние­? Професор от Карлово за Чарлз Даруин и културната еволюция

 „Културна идентичност – Кои сме ние­?“ - предаване от серията ще бъде показано на 8 януари, от 16:30 часа, по Пловдивска обществена телевизия. В „Чарлз Даруин и културната еволюция“ водещият Евгений Тодоров с лектор-събеседник проф. д-р и. д-р о. Лолита Николова, живееща в Карлово, ще дискутират как Чарлз Даруин (1809-1882) като личност и учен има решаващо влияние върху човешкото мислене и дали наистина мислим в стил Даруин, особено когато се касае на проблеми на културната еволюция.

Серията от академични разговори за културната идентичност започва тази година с Даруин, тъй като според проф. Николова Викторианската култура (1837-1901), към която принадлежи английският учен, е за нашата съвременност това, което е била класическата древност за Ренесанса. Викторианската култура е период на титани на мисълта, на енциклопедисти и силно развитие на личностното начало в културата. В 21 век културата е зависима от медиите, но все повече се разбира, че без непрекъснато усъвършестване и дълбоко проникване в неизвестното културтрегерите не могат да постигнат основната функция на културата – да комуникира устойчиви ценности, които до водят до културен прогрес.

От как да пишем на български Чарлз Даруин до кои са точно неговите световни открития, от как да разбиране Началото като културна категория до кой е бащата на българския балет – карловеца Пешо Радоев (1876-1956) или Атанас Петров (1899-1978), роден в Добрич (пример за дискусия от перспектива на културния даруизъм) – това са само някои от дискусионните проблеми на директното предаване в сряда. 

Първите три предавания – какво е културната идентичност, праистория и културна идентичност, и подаръци и културна идентичност могат да се видят на YouTube. На Фейсбук има публична група Културна идентичност, с линкове, където се задават също въпроси и изказват мнения за предаванията. „Културна идентичност – кои сме ние?“ е всяка първа и трета сряда на месеца (по изключение през януари – втора и четвърта) от 16:30 часа.

Източник: Академия Карлово 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина