Кукери и самодейци от карловското Столетово прославят България в руската столица

Автор: Plovdiv Now 15846
Кукери и самодейци от карловското Столетово прославят България в руската столица

Читалище „Христо Ботев – 1928 г.“ в карловското село Столетово ще прославят България и родното си място на голям фестивал в Русия. Представителна група самодейци и кукери ще участват в ежегодния фестивал „Масленица“ в Москва. 

Поканата е получена през януари тази година от Сдружение „Клуб за исторически реконструкции „Ротобор“ в руската столица, разказва кметът на селото и председател на читалищното настоятелство Мирослав Колев. В дните между 21 и 27 февруари кукерската група ще се представи заедно със самодейци от читалище „Родолюбие – 2006 г.“ в село Айдемир, община Силистра, както и с групи от различни страни, сред които Италия и Унгария.

Над 5 милиона зрители ще се съберат на Манежния площад в Москва, където ще се проведе събитието през 2020, предава БТА. Столетовските самодейни състави ще представят традиционни за региона народни песни, а под съпровода на тъпан и гайда столетовските кукерите ще играят, за да прогонят злото и да дадат път на доброто. По повод участието си в празника от читалището издадоха информационен рекламен бюлетин, флаери и картички, преведени на руски език. Групата е подготвила и традиционни за Долината на розата подаръци, с които ще изрази благодарността си към организаторите за получената покана. С това си участие представителната група на читалището и кметът ще имат възможността да се срещнат с градоначалника и домакин на събитието Сергей Собянин, както и с посланика на Република България в Москва, Руска Федерация, Н.Пр. Атанас Кръстин.

Кукерската група при читалището в Столетово е създадена през 2003 г. от инициативни местни хора, които започват сами да изработват маските си. Автентични носии, наследени от възрастното население, представляват костюмите им. Групата участва в различни местни и национални форуми, от които печели редица признания и награди. През 2019 година кукерите печелят престижната Голяма награда – Сребърна маска от фестивала „Сурва 2019“, а на международна сцена излизат за първи път.

Празненствата около фестивала „Масленица“ почитат едноименния езически ритуал, отбелязван от древни времена в Русия. Празникът се свързва със запалване на големи огньове, колела и плашило. По славянски начин ритуалът с маскиране и запалване на огньове, символизиращи прогонване на злото и зимата и приветстване идването на пролетта и доброто, прилича на нашия Сирни заговезни.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина