Кой предаде Левски? Карлово прие с благодарност ценния ръкопис

Автор: Plovdiv Now 16537
Кой предаде Левски? Карлово прие с благодарност ценния ръкопис

На изключително вълнуващо тържество стана свидетел  карловската публика снощи в зала „Васил Караиванов”.

Историкът  Румен Манов подари на общината ценния ръкопис „Кой предаде Левски“ от Васил Шанов. Специално за тържеството беше поканен и проф. д-р и. Пламен Павлов от Великотърновски университет, който непринудено сподели с присъстващите в препълнената зала своя поглед върху яркия пример на Апостола.

Книгата на проф. Павлов  „Левски – Другото име на свободата“ излезе от печат през 2017 година.  Тя представлява фундаментален труд  със съвременен поглед върху делото на безсмъртния син на Карлово.  

По повод на дарението проф. Павлов  разказа факти от книгата - Левски е създал здрава военна организация в страната,  което е накарало Европа да гледа на България като на държава, има потенциал да се справи.

Историкът представи и интересно обяснение за произхода на името Левски. От уроците по история всички ние помним, че Апостола е бил с атлет и е направил „лъвски скок”, откъдето тръгва и прозвището Левски.

Според проф. Павлов обаче Левски означава български (Васил Български) и той даде редица примери, които показват, че символът на свободна България се е отъждествявал с един или два лъва. Ако продължим мисълта на историка, името Левски е въплътило идеята за свободна и велика България.

Румен Манов разказа как е получил ръкописа, който дарява, от един пожарникар.  Разказа и за съдбата на автора Васил Шанов, който след 1944 води скромен живот далеч от общественото внимание. Умира през 1953 г.

 В книгата е разшифрована телеграма, която доказва, че поп Кръстьо е бил доносник. Историята знае за тази телеграма, но не я анализира обстойно, както е в ръкописа. Румен Манов прибави към дарението и една снимка на поп Кръстьо и оригинална снимка на Васил Левски.

Кметът д-р Емил Кабаиванов благодари за дарението и каза, че то е чест за Карлово и предизвикателство за нови проучвания. Благодарности поднесе и г-жа Дора Чаушева – Директор на Национален музей „Васил Левски“.

От името на Академия Карлово и публичната група „Обичам те, Карлово“  признателност изрази и проф. д-р и. д-р о. Лолита Николова. Тя сподели, че нейната първа работа, свързана с историята, е била екскурзовод в музея „Къкринско ханче“ в края на 1970-те години. На беседите пред посетителите  не е наблягала кой е предател на Левски, защото предателите са били много.  Същественото е, че в последните си дни между залавянето и обесването Левски  е вярвал в делото си и в свободата на България и нейния народ.

Тържествата, посветени на 147 от смъртта на Васил Левски, продължават в Карлово и през следващите дни. 

Източник: Академия Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина