Късчетата история се събират в Карлово

Автор: Валерия Василева 8361
Късчетата история се събират в Карлово
Книгата „Карлово - късчета история“ на Никола Славчев бе представена в Карлово в зала "Васил Караиванов". 
 
Сборникът „Карлово късчета история“ Светла Славчева посвещава на паметта на своя дядо Никола Славчев – краевед, историк, изследовател на Карлово и карловския край, първият уредник на музея на Васил Левски.

Изданието е фототипно и съдържа четири книги, излезли от печат между 1934 и 1949 година. Те са със заглавия: „Теофан Райнов като революционер и възрожденец“; „Брайко х. Генов като народен будител“; „Храмът „Св. Николай“ в град Карлово“; „Родното място на Христо Ботев“ , както и други ценни статии, факсимилета от писма, снимки на Карлово. Целта на краеведа е била да проучи не само историческото минало, но и стопанското, културно и революционно минало на Карловския край и да напише неговата история. 
 
Историческите факти в книгата разказват за живота на Теофан Райнов, „...връстник и другар на Левски и Каравелов...“, съидейник на Раковски и Мацини, за градежа с дарителски средства и труд на храма „Свети Николай“ и отношенията между българи и турци по време на Възраждането. Изследванията на Никола Славчев дават много ценна информация в спора за месторождението на Христо Ботев.
 
Историкът Никола Славчев не оставя своя биография. На него е посветена  книгата на Дора Чаушева „Първият уредник на музея на Апостола“.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина