Карловските военни почетоха героизма на предците си от 28-ми Стремски полк

Автор: Plovdiv Now 6773
Карловските военни почетоха героизма на предците си от 28-ми Стремски полк

Военните в Карлово почетоха патронния празник на 28-ми Пехотен стремски полк и на войските от 2-ра Пехотна тракийска дивизия 
в 61 Стрямска механизирана бригада.

На 3 юли се навършиха 106 години от превземането на Криволашката позиция през Междусъюзническата война и славния подвиг на 28-ми Пехотен Стремски полк, чиито последователи са военнослужещите от 61 Стрямска механизирана бригада. Паметната дата беше отбелязана с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните 1912-1918 г.

Честването беше организирано съвместно със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и младите възпитаници от клуб „Приятели на армията”, които имаха възможност да се потопят в атмосферата на славното минало на формированията, които са били дислоцирани в Карловския регион. Учениците се запознаха с експозицията на военен музей „Стремци”, което беше част от програмата за празника. 

Тържеството продължи с възпоменателен марш „Криволашка епопея” по паметните места, свързани с войнската слава на карловския регион. Шествието премина през улиците на Старинно Карлово, където младите възпитаници от клуб „Приятели на армията” представиха различни исторически обекти, свързани с бележити личности, оставили своя пример чрез живота и делото си на своите потомци като Апостола на свободата Васил Левски, генерал Петър Тантилов, полковник Бочев и майор Стефан Мазаков.

Шествието завърши пред Военния клуб в града, където полковник о.з. доц. д-р Петър Ненков разказа за събитията от славното минало на военните формирования от Карловския гарнизон. Военният духов оркестър на 61 механизирана бригада зарадва всички участници в тържественото честване с изпълнение на военни маршове на площад „20 –ти юни”.

Източник: 61-ва Стрямска механизирана бригада

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина