Карлово отпразнува 146 години от първия градски съвет

Автор: Plovdiv Now 5605
Карлово отпразнува 146 години от първия градски съвет
146 години от избора на първия в България градски съвет бяха тържествено отбелязани в Карлово. Честването на 16 януари започна с водосвет в храма „Свети Николай“ - мястото, където е избрана първата градска управа.
 
Пред паметната плоча на църквата слово-ретроспекция за случилото преди и по време на избора, проведен на 16.01.1878 година, направи Калина Дуралийска, уредник в Исторически музей – Карлово. 
 
Цветя бяха положени и пред паметната плоча на родния дом на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола и председател на първия Градски съвет.
 
С шествие, водено от почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада, участниците в честването стигнаха до паметната плоча на Васил Караиванов. С военен ритуал бяха поднесени венци. За живота и дейността на В. Караиванов припомни неговият праправнук Стефан Караиванов.
 
На тържественото заседание на Общинския съвет за събитията от преди 146 години говори Мария Деянова – директор на Историческия музей.
 
Преди 146 години на 16.01.1878 г. чрез тайно гласуване сред 35 карловци е избран Първият градски съвет на града след Освобождението от османското владичество с председател Васил Караиванов, секретар Петър Попов, членове: Митко Пиронков и Никола Пеев, разказват от Историческия музей в града.
 
Положението в Карлово след освобождението е било наистина бедствено. Малкият подбалкански град е обезкръвен, разграбен и разорен. Раните от свирепата жестокост, масово избиване на карловци, грабеж и терор са още живи.
 
В такава тежка ситуация избраните управници на града вземат бързи и решителни мерки, за да подобрят бедстващото положение на пострадалите си съграждани и за възстановяването на стопанския живот в града.
 
Голяма част от карловската интелигенция е избита по време на Страшното, но младите управници успяват да овладеят положението и да установяват българско управление в освободения район. Проявявайки удивителна активност, Градският съвет се превръща в онази легитимна институция, която полага началото на самостоятелното българско управление в освободения град.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина