Карловка проучва родословни корени на италианци в метрополна Генуа

Автор: Plovdiv Now 13675
Карловка проучва родословни корени на италианци в метрополна Генуа

Италианските католически регистри за раждания, бракове и смърт достигат до началото на 17 век, а някои дори и по-рано.  Трудностите в търсене на произхода на италианските имигранти в Америка са в откриване на мястото на раждане, което не винаги е ясно от американските документи.

От 20 години проф. д-р и. д-р о. Лолита Николова, която вече живее в Карлово, проучва успешно произхода на италиански имигранти, което я утвърди като водещ експерт в света по италианска генеалогия, работейки за най-известните генеалогични компании в САЩ. Преди няколко дни радостта от откритието на произхода на семейство Арата в планинското село Орио бе наистина голяма, тъй като началото през 2013 година бе много разочароващо.

Според имиграционните американски документи, проучваното семейство Арата би трябвало да бъде от Кявари, но никакви следи не бяха открити нито в гражданските регистри, нито в църковните книги на този град. Оказа се, че фамилното име Арата е главно от Ореро и допълнителни изследвания потвърдиха, че и корените на търсеното семейство са от Ореро. Но трябваше да се открият и проучат църковните книги от това планинско малко селце в централна Италия, от метрополната зона на Геноа. Благодарение на съдействието на служителите от общината в Орео и местния свещеник дон Марко, дългогодишната генеаложка разтвори преди два дни за първи път старите църковни книги.

„Вълнението е неупесуемо – споделя проф. Николова – тъй като най-ранните са от 1604 година. Но селото е преживало пожар и няма църковни книги за целия 18 век и началото на 19 век.“

Това изключително затруднява изследователската задача. Почти всеки в Ореро е Арата, но трябва да се съберат всички данни и да се систематизират в семейни листове, за да се направят предположения за търсените предци и да се свържат с роднини.

„Изследователска работа за няколко години напред“ – заключава проф. Николова.

В свободното време карловската професорка е документирала впечатляващото гробище в Кявари за нова генеалогична книга.

От Генуа проф. Николова продължи към друго планинско село – Коасоло Торинезе, където проучва семейство Фаверо-Пик от повече от десет години. Преди да се върне в България, тя ще посети и Осио Сото, побратим град на Карлово.

„Подготвям изненада за нашите италиански побратими – генеалогична книга за имигрантите от Осио Сото в САЩ и искам да видя как изглежда на живо градчето, което познавам само по снимки от Интерет. Когато книгата стане готова, ще я дам на нашия кмет, д-р Кабаиванов, за да покаже на италианците колко добре познаваме някои страници от историята им и дори можем да правим значителни научни приноси към италианската генеалогия.“ – издава тайна проф. Николова.

Източник: Академия Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина