Карловец: Чист ли е градът ни? Не дишаме ли прахоляка от увеличения автопарк

Автор: Plovdiv Now 5700
Карловец: Чист ли е градът ни? Не дишаме ли прахоляка от увеличения автопарк

"Чист ли е градът ни? Не дишаме ли възрастните и децата прахоляка от увеличения автопарк?", това попита Атанас Чернооков, цитиран от glasnews.bg.

Миенето на улиците е част от доброто поддържане на градскта чистота и качество на въздуха. Редовното измиване на улици пък допринася за премахването на праховите частици - знаем, че те са сред основните причинители на мръсния въздух. Колко чисто е обаче в градчето, разположено в южното подножие на Стара планина - Карлово? Колко често се мият улиците в града? Вероятно рядко се случва това. До този извод стигаме след публикация на Атанас Чернооков. В социалната мрежа Фейсбук той зададе следния въпрос: Сега градът ни чист ли е, не дишаме ли възрастните и децата прахоляка от увеличения автопарк?

Атанас Чернооков, който е инициатор на редица доброволчески акции, настоява да бъде възстановено съоръжението, което довежда безплатно вода от Стара река.

"Богатството и красотата да имаме Стара река, осигурявала в миналото и поминък на населението на Карлово", написа мъжът в социалната мрежа.

Чернооков от години прави опити да бъде възстановено въпросното "водно съоръжение", от което в миналото са се зареждали цистерните, Шкодите Лиаз Мадара, оборудвани с щуцери, с които са се миели улиците в Карлово.

"Закупена машина Форд, не е пригодна за зареждане, за минаване по улици с паркирани автомобили, подходяща е само за околовръстното шосе. Без модерни валци за чистене на прахоляка и силна струя за миене, струваща около 170 000 лева. Дали като вземат решение да харчат обществени средства се допитват до специалисти? Ако управляваха частна фирма, отдавна да са я докарали до фалит. Тази публикация едва ли ще промени порочните, безстопанствени решения, които се вземат. Дано поне се замислим докога ще се вършат безобразия с парите на данъкоплатците на България и ЕС", написа още Атанас Чернооков.

Андрей Петров отбеляза в коментарите под поста, че съоръжението на практика не иска почти никаква поддръжка.

"Няма ги и канавките, които бяха с течаща вода по много от улиците. Надявам се, че е пропуск във вижданията на архитекта на общината", добави Петров.

"Хубави спомени... Няма да забравя как пълнеха пожарните автомобили оттам и на същото място спираха цистерните с мляко, от млекозавода, да разреждат продукцията (оправданието им беше, че миели цистерните)", спомня си Паун Алишев.

"Минало невъзвратимо! Казвам го с много болка. Господин Чернооков, как ми се иска всички родолюбиви карловци, като Вас неколцината, да ни поведете по правилния път на поддържане и опазване на китното ни градче!", коментира Ваня Димитрова.

Дали управниците ще се вслушат в предложенията на хората? Можем само да се надяваме!

Ето и снимките, които Чернооков прикрепи към публикацията си:

Снимки: Атанас Чернооков

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина