Къпят младите булки край Карлово с ледена вода

Автор: Plovdiv Now 14954
Къпят младите булки край Карлово с ледена вода

В карловския квартал Сушица днес се изпълнява древният обичай „къпанак“ – къпане на булка. В коритото на Дръндевата чешма на площада се къпят всички жени, сключили брак през последната година. Ритуалът се прави за здраве и за плодородие. Той се е спазвал дори и в годините, когато не е имало сватби през годината, разказа председателката на читалището Гинка Тодорова.

Очаква се тази година само една булка да бъде ритуално изкъпана на чешмата. Тази година в ледената вода от изворната Дръндева чешма ще бъде "изкъпана" 21-годишната Мария, която е сключила граждански брак през 2019 година. Тя ще бъде изведена от дома й до площада с оркестъра на читалището. 

Един от най-важните моменти е подготовката за ритуала. Той започва с обличането на младата булка от шътницата. Нейната роля е да помага в обличането на булката, което трае часове. Този ритуал за приготовления е много важен празник и се празнува от незапомнени времена.

Булката напуска дома в автентична носия с пендари, бяла кърпа на кръста и китка на главата. По традиция задължително музиканти съпровождат булката и нейните роднини до площада, където се извършва обичая. Там присъстват жители и гости.

След нея по традиция в ледената вода влизат именниците, които не са никак малко в Сушица, тъй като това е сред най-популярните имена. Накрая всички се хващат на голямо хоро на площада.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина