Калиферовите хайдути канят на родолюбив събор край Калофер

Автор: Plovdiv Now 15409
Калиферовите хайдути канят на родолюбив събор край Калофер

Димитър Мирчев е роден в Карлово.
Живее в Калофер. По професия е еколог.
През 2015 година създава сдружение „Калиферови хайдути“, което организира историческо-фолклорното събитие „Хайдутът“.

Г-н Мирчев, защо създадохте сдружение „Калиферови хайдути“?

Основната цел е да организираме историческо-фолклорното събитие „Хайдутът“, чрез което да покажем на всички присъстващи историята на Калофер, региона и страната. Другата важна цел е да предадем на младите хора всичко, което знаем за създаването на града и родния ни край – песни, обичаи; хайдути, видни калоферци, за които трябва да се говори, допринесли за развитието на региона.

За коя поредна година ще бъдете домакин на събор „Хайдутът“?

През тази година провеждаме „Хайдутът“ за осми пореден път, като съорганизатори на Сдружение „Калиферови хайдути“ са нашите побратими от Прабългарската школа за оцеляване БагаТур. Те имат изключителен принос за реализиране на събитието и присъстват от първото, та досега.

Какво ще предложите по време на тазгодишния събор?

Съборът ще се проведе на 16 и 17 септември в местността „Свети Кирик“ на Паниците край Калофер. Програма включва официално откриване на 16.09. от 11:00 ч., фолклорна програма от 11:30 до 13:00 ч. и възстановка от 13:00 часа. Гостите на „Хайдутът 2023“ ще имат възможност да се снимат с участниците в програмата. Убеден съм, че ще бъде проявен изключителен интерес към стрелбата с лък, конната езда, историческата фехтовка и представянето на бита и обичаите на нашите предци. Всичко това, под мотото „Един ден сред прабългарите“, организира „БагаТур“, ще кажа още веднъж – наш партньор и съорганизатор на събора.

Програма през първия ден продължава от 17.00 ч. с турнир „Борба за пояс“ – традиционна борба на конните народи, какъвто е нашият. За победителите е предвиден награден фонд, който включва агне, яре и герест петел.

От 18:00 гостите ще имат възможност да опитат български национални ястия в рамките на конкурса „Да нахраниш войвода“, в който ще се преборят най-добрите кашавари в района. За Всички участници в конкурса ще се погрижи компетентно жури, което ще раздаде награди. Конкурсът ще бъде в категориите „Месни ястия“, „Постни ястия“, „Хляб и тестени ястия“, „Сладкиши“ и „Млечни продукти“. Условието за участие е желаещите да приготвят ястие по стара рецепта, без значение от кой край на България.

От 20.30 ч. ще се потопим в магията на танца „Аватар“, чиято хореография и изпълнение са дело на световния шампион по спортни танцови дисциплини Димитър Мирчев от Калофер. Веднага след изпълнението е премиерата на филма „Малко познатите български хайдути“, създаден от Райчо Гънчев.
  На следващия ден – неделя, от 11.00 ч. нашите приятели от БагаТур  ще представят своя специален спектакъл „Кои сме Ние...“. От 13.00 официално закриваме събора с пожелания за събитие догодина.

Нещо ново ще се случи ли на тазгодишния събор?
Тази година на „Хайдутът“ всички ще се докоснат до магията на старите български занаяти, представени от най-прочутите майстори-занаятчии: Христо Николов - оръжейник, Райчо Трифонов - бъчвар, Димитър Димитров - медникар, Радослав Сарафов - ковач, Калин Лазаров - ножар и др.

По време на Хайдутът 2023, благодарение на Комплекс „Старинно Карлово“, всички ще имаме прекрасната възможност да вземем участие в работилнички за малки и големи, както и да опитаме кафе, приготвено по стара технология - т. нар. кафе на пясък.
Всички, които желаят да се информират за още подробности, могат да посещават Фейсбук страницата на събора: Хайдутът 2023.

Как жителите и гостите на Калофер могат да стигнат до мястото на събитието?
До „Свети Кирик“ се стига по много добър асфалтов път от града към местността „Паниците“, има и указателна табела.
 Ще използвам нашия разговор, за да отправя покана към всички българи и гости на прекрасната ни страна – заповядайте на „Хайдутът“, където заедно ще се пренесем във времето на нашите предци и създатели.
 Нека сътвореното от нас – хайдути и багатури, да бъде искра от паметта народна, с която да запалим светъл огън в сърцата на идните поколения!

Източник: Община Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина