Изключителната Анка Ламбрева вдъхновява Карлово за много събития в нейна памет

Автор: Plovdiv Now 25616
Изключителната Анка Ламбрева вдъхновява Карлово за много събития в нейна памет

В навечерието на 125-годишнината от рождението на знаменитата карловка Анка Ламбрева, първата българка околосветска пътешественичка, започнаха честванията в родния й град.

Анка Василева Ламбрева е родена на 22.02.1895 г. в многодетно семейство. Майка й е от карловския род Пеперкови.  По образование е милосърдна сестра, но като интелектуалка разкрива качества в различни области – литература, културна антропология и приложна  социална антропология, история. Изключителна родолюбка, тя е първата карловка имигрантка, която опознава две далечни части на света - Нова Зеландия, както и Иран и Персия.  Пътуването й през 1927/1928 до Нова Зеландия и връщането й през Канада през 1930 затваря световен кръг, но няма характер на специално околосветско пътешествие. Важни фактор във възможността й да достигне до Нова Зеландия оказва един неин бивш пациент, който е бил болен от двойна пневмония, когато тя е работила като милосърдна сестра в Истанбул. Той й спонсорира пътуването да отиде в Нова Зеландия да се грижи за болната му дъщеря. Тя се завръща в България през 1930, но след няколко години имигрира и след втората световна война се жени за иранец, който като сватбен подарък й подарява 3 села в Иран, които Анка Ламбрева облагородява. Семейството осиновяват син. Но след смъртта на мъжа й, Анка се завръща в Карлово, където умира през 1976 г.

Анка оставя огромно документално наследство в архивите в Пловдив и в Карловския исторически музей, включително 500 страници романизирана биография. Карловски исторически музей издадени две нейни книги, но има все още голям необнародван архив.

125-годишния юбилей е празник за карловци, които през следващите месеци с различни събития ще отпразнуват годишнината.

Началото на годината на Анка Ламбрева в Карлово бе поставено в Бухалов хан със специална лекция на световноизвестния учен проф. д-р и- д-р о. Лолита Николова, която 20 февруари изнесе лекция за именитата пътешественичка на английски през класа за корпоративен английски от Старинно Карлово. Анка е знаела много езици, но английският е бил за нея втори основен език. В презентацията на проф. Николова бяха включени новонамерени от нея канадски документи, които показват, че г-жа Ламбрева е пътувала на кораба „Ниагара“ и е тръгнала от Нова Зеландия на 8 април, а е пристигнала във Ванкувър на 25 април 1930 г.

По-късно на 20 февруари се състоя и среща с изследователи и роднини на Анка Ламбрева, на която присъства група от 11 клас от СУ „Васил Левски“ с тяхната учителка, както и граждани, заедно с представители на общината. Своите изследвания представиха гл. ас. Мина Маринова от Пловдив, Катя Зографова от София и проф. Лолита Николова от Академия Карлово. Г-жа Маринова сподели, че може би е открила снимка на Анка Ламбрева като ученичка в Пловдив. Г-жа Зографова нарече Анка „световната българка“ и подчерта нейното родолюбие, което е доказвала във всяко кътче на света, където е живяла. Проф. Николова анализира новооткритите документи и подчерта, че годишнината е повод да се премине от романтичното към задълбоченото научно изследване на Анка Ламбрева като забележителна карловка-имигрантка. Това ще помогне да се разкрие културната идентичност на интелектуалката, която засега се маскирана зад дори невярното „първата българска околосветска пътешественичка“.

Световноизвестната карловска антроположка подчерта, че пътуванията на Анка Ламбрева са резултат и на шанс, а не на самоцелно желание за околосветско пътуване и навсякъде, където е, Ламбрева е и самоук антрополог-изследовател.

Родствениците на Анка Ламбрева от София и Карлово разказва детайли от живота й като подчертаваха изключителната й интелигентност.

Честването на 125-годишнината от рождението на Анка Ламбрева е само в началото. Община Карлово предвижда мемориални събития, а организации, компании и училища през следващите месеци ще се опитат за изразят признателността си към забележителната си съгражданка с редица културни събития: конкурси за есета, учредяване на специални награди на името на Анка Ламбрева, постерни изложби,  академични лекции, научни публикации и много други.

Източник: Академия Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина